Potrošnja u travnju porasla blagih 0,3 posto

Bez autora
Jun 03 2014

U Hrvatskoj je u travnju promet u trgovini na malo realno porastao za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego što se očekivalo. To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 0,9 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, u rasponu od 0,5 do 1,5 posto. Usporavanje rasta trgovine na malo na godišnjoj razini odražava slabosti na tržištu rada, koje i dalje karakterizira niska zaposlenost, visoka nezaposlenost, smanjenje realnog dohotka te usmjeravanje potrošnje na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Potrošnja u travnju porasla blagih 0,3 postoU Hrvatskoj je u travnju promet u trgovini na malo realno porastao za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je drugi mjesec zaredom kako potrošnja raste, ali sporije nego što se očekivalo.

To je i sporiji rast nego što se očekivalo. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali rast potrošnje u travnju za 0,9 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali rast, u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

Usporavanje rasta trgovine na malo na godišnjoj razini odražava slabosti na tržištu rada, koje i dalje karakterizira niska zaposlenost, visoka nezaposlenost, smanjenje realnog dohotka te usmjeravanje potrošnje na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

U cijeloj ovoj godini očekuju realan rast prometa u trgovini na malo za blagih 0,2 posto zbog visoke razine potrošačkog pesimizma, nastavka procesa razduživanja i smanjenja raspoloživog dohotka.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno za desetak dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik