Povratak "čeka na poček"

Bez autora
Aug 02 2010

Građani sve više kao sredstvo plaćanja koriste čekove banaka, jer zbog ekonomske krize i smanjene kupovne moći stanovništva trgovci odobravaju plaćanje čekovima na odloženo i tako bez kamate, kreditiraju kupce. Učešće čekova u prometu stalno raste i trenutno je oko 15 odsto. Pored hrane i pića, na poček se kupuju garderoba, obuća, odeća, nameštaj, bela tehnika. Zavisno od toga šta se i gde kupuje, plaćanje se može odložiti od jednog meseca do godinu dana. Trgovci u Srbiji snizili su i minimalne iznose po čeku, pa se sada, na primer, račun od 2.000 može platiti na 90 dana. Primetili smo da je u odnosu na prošlu godinu učešće plaćanja čekovima na odloženo značajno poraslo, pre svega zbog smanjene kupovne moći potrošača. U našoj maloprodajnoj mreži učešće čekova iznosi oko 15 odsto. U prvih pet meseci ove godine, promet u Srbiji opao je u proseku za 7,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Na već odobrene gotovinske popuste u našim objektina odobrava se i kupovina na 12 mesečnih rata putem čekova, uz minimalnu mesečnu kamatu od 1,5 odsto. To radimo zbog smanjene kupovne moći, a u cilju povećanja prometa...

Povratak "čeka na poček"Građani sve više kao sredstvo plaćanja koriste čekove banaka, jer zbog ekonomske krize i smanjene kupovne moći stanovništva trgovci odobravaju plaćanje čekovima na odloženo i tako bez kamate, kreditiraju kupce.

Učešće čekova u prometu stalno raste i trenutno je oko 15 odsto. Pored hrane i pića, na poček se kupuju garderoba, obuća, odeća, nameštaj, bela tehnika. Zavisno od toga šta se i gde kupuje, plaćanje se može odložiti od jednog meseca do godinu dana.

Trgovci u Srbiji snizili su i minimalne iznose po čeku, pa se sada, na primer, račun od 2.000 može platiti na 90 dana.

"Primetili smo da je u odnosu na prošlu godinu učešće plaćanja čekovima na odloženo značajno poraslo, pre svega zbog smanjene kupovne moći potrošača. U našoj maloprodajnoj mreži učešće čekova iznosi oko 15 odsto", rekla je Vesna Žabić, iz sektora Odnosi s javnošću Delta-Maksi grupe.

U prvih pet meseci ove godine, promet u Srbiji opao je u proseku za 7,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Na već odobrene gotovinske popuste u našim objektina odobrava se i kupovina na 12 mesečnih rata putem čekova, uz minimalnu mesečnu kamatu od 1,5 odsto. To radimo zbog smanjene kupovne moći, a u cilju povećanja prometa", rekla je Sanja Ilić iz "Simpa".

Na srpskom tržištu vodi se rat za potrošače. Povećano interesovanje za "ček na poček" signal je loše privredne situacije.

"Potrošači su u vrlo ozbiljnoj defanzivi. Prvenstveno njima pada kupovna moć, s druge strane oni spuštaju nivo kvaliteta robe koje konzumiraju i na kraju finansiranjem kupovine putem čekova sa odloženim rokom plaćanja, potrošači odlažu svoje probleme", rekao je profesor sa Ekonomskog fakulteta Zoran Bogetić.

Poček je znatno jeftiniji od dozvoljenog minusa i kreditnih kartica. Toga su svesni i potrošači i trgovci, pa se moda iz devedesetih vraća na velika vrata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik