Proizvodi iz EU istiskuju domaću robu

Bez autora
Nov 12 2014

BiH postaje žrtva pokušaja EU da po svaku cijenu izveze robu koja je stopirana ruskim trgovinskim kontrasankcijama. Brisel pokušava na sve načine, ne birajući sredstva, da nadoknadi izgubljena tržišta. Tako se ispostavilo da EU izbacuje domaće proizvođače iz prodavnica u vlastitoj zemlji! Na udaru su se prvi našli proizvođači mliječnih proizvoda. Već se pojavilo mlijeko porijeklom iz zemalja EU sa cijenom od 1 KM (pola evra), dok se domaće kreće oko 1.50 KM, komentariše Glas Rusije. Proizvođači mlijeka tvrde da im je otvoreno postavljen ultimatum ili, u protivnom, za njih neće biti mjesta na policama?! Domaći proizvođači ističu da će tržište BiH preplaviti jeftini proizvodi iz zemalja EU i da se očekuje prava ekspanzija. Usljed ruskog kontraembarga, uvoz prehrambenih proizvoda u BiH mogao bi da eskalira do neslućenih razmjera, jer zemlje EU traže šansu na trećim tržištima.

Proizvodi iz EU istiskuju domaću robuBiH postaje žrtva pokušaja EU da po svaku cijenu izveze robu koja je stopirana ruskim trgovinskim kontrasankcijama, navodi Glas Rusije.

Brisel pokušava na sve načine, ne birajući sredstva, da nadoknadi izgubljena tržišta. Tako se ispostavilo da EU izbacuje domaće proizvođače iz prodavnica u vlastitoj zemlji!

Na udaru su se prvi našli proizvođači mliječnih proizvoda. Već se pojavilo mlijeko porijeklom iz zemalja EU sa cijenom od 1 KM (pola evra), dok se domaće kreće oko 1.50 KM, komentariše Glas Rusije.

Proizvođači mlijeka tvrde da im je otvoreno postavljen ultimatum ili, u protivnom, za njih neće biti mjesta na policama?!

Domaći proizvođači ističu da će tržište BiH preplaviti jeftini proizvodi iz zemalja EU i da se očekuje prava ekspanzija.

Usljed ruskog kontraembarga, uvoz prehrambenih proizvoda u BiH mogao bi da eskalira do neslućenih razmjera, jer zemlje EU traže šansu na trećim tržištima.

Trgovački lanci u BiH iza kojih stoji kapital iz EU uslovljavaju domaće proizvođače da smanje cijene, ukoliko žele da njihovi proizvodi budu unutar tih trgovačkih lanaca.

Kao primjer navodi se Holandija koja je u Rusiju izvozila prehrambene proizvode u vrijednosti od 530 miliona evra i sada pokušava da nađe novo tržište.

Poljoprivrednici traže da vlasti u BiH zaštite domaću proizvodnju i uvedu prelevman na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda po cijeni od 72 feninga po litri.

Naglašavaju kako je formiranje agrarnog budžeta članica EU u Briselu radi ublažavanja posljedica nastalih zabranom izvoza proizvoda životinjskog porijekla iz EU u Rusiju prouzrokovalo veliki priliv ovih proizvoda na tržište BiH po izuzetno niskim cijenama.

Mljekari očekuju zaštitu domaće proizvodnje, navodi Glas Rusije, uz opasku da se čak i hljeb počeo uvoziti, a da su prodavnice sve punije robom iz EU sumnjivog kvaliteta po cijenama ispod svakog minimuma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik