Promet u trgovini na malo pao 1,5%, potrošački optimizam nizak

Bez autora
Aug 02 2010

Prema preliminarnim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo pao je u lipnju na godišnjoj razini 1,5%. Iako je ta stopa pada najmanja od rujna 2008. godine, ona je prije svega posljedica negativnih kretanja u maloprodaji tijekom prošle i ove godine, a ne povećanja raspoloživog dohotka, sklonosti potrošnji ili oporavka potrošačkog optimizma – kažu analitičari RBA. Nadalje, kažu, posljedica je to i negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva te na tržištu rada. U mjesecima koji slijede oporavak maloprodaje je izgledan, ali po vrlo skromnim stopama rasta. Naime, turistička sezona mogla bi utjecati na oporavak maloprodaje, dok bi ukidanje niže stope posebnog poreza na plaće i ostala primanja moglo imati pozitivan psihološki učinak na potrošnju. Međutim, koliko bi ukidanje takozvanog kriznog poreza moglo potaknuti potrošački optimizam, najava povišenja administrativno utvrđenih cijena (prije svega najava rasta cijena električne energije) mogla bi imati upravo suprotan učinak...

Promet u trgovini na malo pao 1,5%, potrošački optimizam nizakPrema preliminarnim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo pao je u lipnju na godišnjoj razini 1,5%.

Iako je ta stopa pada najmanja od rujna 2008. godine, ona je prije svega posljedica negativnih kretanja u maloprodaji tijekom prošle i ove godine, a ne povećanja raspoloživog dohotka, sklonosti potrošnji ili oporavka potrošačkog optimizma – kažu analitičari RBA. Nadalje, kažu, posljedica je to i negativnih kretanja u realnom sektoru gospodarstva te na tržištu rada.

U mjesecima koji slijede oporavak maloprodaje je izgledan, ali po vrlo skromnim stopama rasta. Naime, turistička sezona mogla bi utjecati na oporavak maloprodaje, dok bi ukidanje niže stope posebnog poreza na plaće i ostala primanja moglo imati pozitivan psihološki učinak na potrošnju.

Međutim, koliko bi ukidanje takozvanog kriznog poreza moglo potaknuti potrošački optimizam, najava povišenja administrativno utvrđenih cijena (prije svega najava rasta cijena električne energije) mogla bi imati upravo suprotan učinak. Stabilizacijske mjere ekonomske politike, budu li se provele, potaknut će oporavak cjelokupnog gospodarstva, pa tako i maloprodaje. Međutim, njihov se utjecaj očekuje s određenim vremenskim odmakom, a sve dok je nezaposlenost na visokoj, a optimizam potrošača na niskoj razini, ne trebamo očekivati oporavak osobne potrošnje. Na razini cijele godine očekujemo da će maloprodaja pasti za nešto manje od 3% - zaključuju analitičari RBA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik