Rasle cijene na malo

Bez autora
Sep 15 2010

Statističari su u avgustu registrovali rast cijena na malo i pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou. Iz Monstata su saopštili da su cijene robe i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu porasle 0,1 % u odnosu na jul. Stopa rasta potrošačkih cijena za periodu januar-avgust u odnosu na isti prošlogodišnji, bila je veća 0,4 odsto. Potrošačke cijene su u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine bile 0,1 odsto niže, dok su u poređenju sa decembrom ojačale 0,1 odsto. U avgustu su rasle cijene hrane i bezalkoholnih pića i pokućstva po 0,4 %, prevoza 0,2 %, a alkoholnih pića i duvana 0,1 %. Niže su bile cijene stanovanja 0,7 %, kulture i rekreacije 0,4 odsto, a ostalih dobara i usluga 0,1 %. Cijene odjeće i obuće, zdravstva, komunikacija, obrazovanja i restorana i hotela ostale su na julskom nivou.

Rasle cijene na maloStatističari su u avgustu registrovali rast cijena na malo i pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou.

Iz Monstata su saopštili da su cijene robe i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u avgustu porasle 0,1 % u odnosu na jul.

Stopa rasta potrošačkih cijena za periodu januar-avgust u odnosu na isti prošlogodišnji, bila je veća 0,4 odsto. Potrošačke cijene su u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine bile 0,1 odsto niže, dok su u poređenju sa decembrom ojačale 0,1 odsto.

U avgustu su rasle cijene hrane i bezalkoholnih pića i pokućstva po 0,4 %, prevoza 0,2 %, a alkoholnih pića i duvana 0,1 %. Niže su bile cijene stanovanja 0,7 %, kulture i rekreacije 0,4 odsto, a ostalih dobara i usluga 0,1 %. Cijene odjeće i obuće, zdravstva, komunikacija, obrazovanja i restorana i hotela ostale su na julskom nivou.

U grupi hrana i bezalkoholni napici, porasle su cijene povrća 2,4 %, ulja i masti 1,5 %, prerađenog i svježeg mesa 1,4 %, odnosno jedan odsto, šećera, meda i džema 0,5 %, bezalkoholnih pića 0,8 odsto, pšeničnog brašna 0,3 %, ostalih prehrambenih prevoza 0,2 %i mlijeka, sira i jaja 0,1 odsto.

"Pale su cijene pića 3,6 %, kao i ribe 0,3 odsto", navodi se u saopštenju.

U grupi pokućstvo porasle su cijene dobara i usluga za održavanje kuće 1,3 odsto, tepiha i ostalih prostirki 0,4 odsto, a namještaja i pokućstva i kućnih aparata po 0,1 odsto. U kategoriji prevoza poskupio je drumski i to 0,9 odsto.

Iz Monstata je saopšteno da su u grupi alkoholna pića i duvan skočile cijene žestokih pića 0,5 odsto, dok je u kategoriji stanovanje pojeftinilo čvrsto gorivo 2,7 %.

U grupi kultura i rekreacija niže su bile cijene džepnih knjiga sedam odsto i audio vizuelne opreme 0,1 odsto. U kategoriji dobara i usluga snižene su cijene ostalih uređaja i proizvoda za ličnu njegu 0,1 odsto.

Industrijska proizvodnja je u avgustu u odnosu na jul pala 14,2 %, a u poređenju sa prosječnom jednomjesečnom iz prethodne godine 12,3 odsto. U odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja je porasla 31,5 %, dok je periodu od januara do avgusta ove godine bila 5,6 odsto veća nego u uporednom prošlogodišnjem.

„Sektorski posmatrano, u periodu januar-avgust ove godine u odnosu na isti period prethodne, rast su zabilježili sektori vađenja ruda i kamena 36,2 odsto i proizvodnje električne energije, gasa i vode 38,7 %", naveli su iz Monstata.

Gubitke od 14,4 odsto zabilježila je prerađivačka industrija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik