Rast trgovinske razmene Srbije i Nemačke

Bez autora
Apr 27 2011

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u prva dva meseca 2011. godine izvoz iz Srbije u Nemačku porastao za oko 33 posto, a uvoz iz Nemačke u Srbiju porastao je za više od 13 posto u odnosu na isti period 2010. godine. Preliminarni podaci za mart 2011. godine pokazuju da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke i dalje u porastu. Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Savezne Republike Nemačke, koje je resornom ministarstvu dostavila Ambasada Srbije u Berlinu, izvoz naše zemlje u Nemačku u prva dva meseca 2011. godine dostigao je vrednost od 127,9 miliona evra. Tako je izvoz u Nemačku premašio rekordnu vrednost iz 2008. godine kada su srpska preduzeća tokom januara i februara te godine izvezla robe i usluga u vrednosti od 117,5 miliona evra.

Rast trgovinske razmene Srbije i NemačkeMinistarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u prva dva meseca 2011. godine izvoz iz Srbije u Nemačku porastao za oko 33 posto, a uvoz iz Nemačke u Srbiju porastao je za više od 13 posto u odnosu na isti period 2010. godine.

Preliminarni podaci za mart 2011. godine pokazuju da je trgovinska razmena Srbije i Nemačke i dalje u porastu.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku Savezne Republike Nemačke, koje je resornom ministarstvu dostavila Ambasada Srbije u Berlinu, izvoz naše zemlje u Nemačku u prva dva meseca 2011. godine dostigao je vrednost od 127,9 miliona evra. Tako je izvoz u Nemačku premašio rekordnu vrednost iz 2008. godine kada su srpska preduzeća tokom januara i februara te godine izvezla robe i usluga u vrednosti od 117,5 miliona evra.

Preliminarni podaci o trgovinskoj razmeni za mart ove godine ukazuju na to da bi tokom 2011. godine Srbija u Nemačku mogla da izveze robe i usluga za više od milijardu evra, a da bi ukupna razmena mogla dostići 2,5 milijardi evra.

Srbija bi na taj način do kraja godine po obimu mogla postati najvažniji spoljnotrgovinski partner Nemačke u okviru CEFTA, s obzirom na to da izvoz Hrvatske, koja je do sada bila najveći isporučilac robe i usluga u ovu zemlju, raste po daleko nižoj stopi.

Porast srpskog izvoza u Nemačku ostvaren je zahvaljujući povećanom izvozu elektrotehničkih uređaja i opreme za više od 30 miliona evra, što je 50 posto više u poređenju sa istim periodom 2010. godine. Povećan je i izvoz proizvoda od čelika, bakra i aluminijuma i tekstila, a rast je zabeležen i kod izvoza prehrambenih proizvoda iz Srbije, svežeg i smrznutog voća i žitarica.

U saopštenju se dodaje da sa Srbijom najviše posluju kompanije iz Bavarske, Baden-Virtemberga i Severne Rajne-Vestfalije, a po pokrajinama deficit u tekućoj razmeni sa našom zemljom beleže Bavarska, Tiringija, Saksonija-Anhalt, Meklenburg-Podpomeranija, Hamburg i Bremen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik