Razmatranje novih mogućnosti za regulaciju cena

Bez autora
Nov 12 2012

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će posle ukidanja Uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice biti ispitane nove mogućnosti po pitanju regulacije cena. Kao i u Evropskoj uniji, svi trgovinski lanci će potpisati kodeks ponašanja, koji nije obavezujućeg karaktera, ali u njemu postoje određena pravila.Očekuje se društvena odgovornost trgovaca, a ministarstvo radi na uvođenju socijalne korpe. Resorno ministarstvo će u saradnji sa trgovcima obezbediti da u asortimanu najvažnijih proizvoda uvek ima onih koji su dostupni najugroženijima.

Razmatranje novih mogućnosti za regulaciju cenaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da će posle ukidanja Uredbe o ograničenju marži na osnovne životne namirnice biti ispitane nove mogućnosti po pitanju regulacije cena.

Ljajić je, gostujući na Televiziji B92, rekao da će, kao u Evropskoj uniji, svi trgovinski lanci potpisati kodeks ponašanja, koji nije obavezujućeg karaktera, ali u njemu postoje određena pravila.

Očekuje se društvena odgovornost trgovaca, a ministarstvo radi na uvođenju socijalne korpe, naveo je on.

Prema njegovim rečima, resorno ministarstvo će u saradnji sa trgovcima obezbediti da u asortimanu najvažnijih proizvoda uvek ima onih koji su dostupni najugroženijima.

Potpredsednik Vlade je ponovio da država nema i ne treba da ima kontrolu nad cenama, a da je jedino rešenje povećanje konkurencije na tržištu.

Sistemsko i jedino dugoročne rešenje jeste dovođenje prave konkurencije, ukazao je Ljajić i dodao da je posao Vlade i čitavog sistema da se stvori povoljan ambijent za poslovanje, mogućnost za profit i pravna sigurnost.

On je rekao da su u toku ozbiljni pregovori sa trgovinskim lancem “Lidl”, koji je već kupio šest lokacija u Srbiji, a potrebno je još deset kako bi mogao da otvori mrežu maloprodajnih objekata sa velikim distributivnim centrom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik