Rekordna robna razmjena između Hrvatske i Slovenije u 2014.

Bez autora
Jan 05 2015

Hrvatsko-slovenski ekonomski odnosi doživjeli su novi procvat otkako je Hrvatska postala članicom Europske unije. Slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju da bi po podacima slovenske strane robna razmjena s Hrvatskom za prošlu godinu mogla doseći 3 milijarde eura, što je bolje od do sada rekordnog rezultata iz 2008. kad je ukupna razmjena iznosila oko 2,6 milijardi eura. Slovenskim diplomatima na početku njihova savjetovanja u ponedjeljak se obratio i premijer Miro Cerar. On je ocijenio da je slovenska diplomatska mreža u prošloj godini bila uspješna. Poseban je naglasak stavio je na potrebu jačanja gospodarske diplomacije koja po njegovim riječima mora biti "dinamična i pragmatična", te na povratak kredibiliteta države na financijskim tržištima i u međunarodnim odnosima...

Hrvatsko-slovenski ekonomski odnosi doživjeli su novi procvat otkako je Hrvatska postala članicom Europske unije. 

Slovenski veleposlanik u Zagrebu Vojko Volk izjavio je u razgovoru za Slovensku televiziju da bi po podacima slovenske strane robna razmjena s Hrvatskom za prošlu godinu mogla doseći 3 milijarde eura, što je bolje od do sada rekordnog rezultata iz 2008. kad je ukupna razmjena iznosila oko 2,6 milijardi eura.

Slovenskim diplomatima na početku njihova savjetovanja u ponedjeljak se obratio i premijer Miro Cerar. On je ocijenio da je slovenska diplomatska mreža u prošloj godini bila uspješna.

Poseban je naglasak stavio je na potrebu jačanja gospodarske diplomacije koja po njegovim riječima mora biti "dinamična i pragmatična", te na povratak kredibiliteta države na financijskim tržištima i u međunarodnim odnosima.

"Kriza nas je zadnjih godina jako pogodila i to uglavnom zbog naših vlastitih grešaka. Da bismo vratili nekadašnji ugled i kredibilitet, morat ćemo naporno raditi, u prvom redu kod kuće, ali i u inozemstvu", kazao je Cerar, dodavši da vlada želi vratiti kredibilitet državi koji je bio okrnjen, te da će ispunjavati svoje obveze i vraćati dugove koji su proteklih godina nastali.

Cerar je rekao da se u Sloveniji pokazuju prvi znakovi oporavka i izlaska iz recesije jer se povećavaju gospodarski rast i izvoz, dok nezaposlenost malo pada i da s mjerama za izlazak iz krize treba nastaviti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik