Rekordno mali rast cena u 2013. godini

Bez autora
Feb 12 2014

Rast potrošačkih cena je u 2013. godini iznosio 2.2 odsto, pokazuje analiza Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, što je višestruko manje u odnosu na prethodne godine, od kada se inflacija meri rastom potrošačkih cena (2007.).Za inflaciju u protekloj godini karakterističan je rast u prvoj polovini godine i pad u drugom polugođu. Ostvareni rast potrošačkih cena, značajno je ispod projektovane inflacije za 2013. godinu, sa projekcijama za 2014 i 2015. godinu od 5,5 odsto.

Rekordno mali rast cena u 2013. godiniRast potrošačkih cena je u 2013. godini iznosio 2.2 odsto, pokazuje analiza Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine, što je višestruko manje u odnosu na prethodne godine, od kada se inflacija meri rastom potrošačkih cena (2007.).

Za inflaciju u protekloj godini karakterističan je rast u prvoj polovini godine i pad u drugom polugođu.

Ostvareni rast potrošačkih cena, značajno je ispod projektovane inflacije za 2013. godinu, sa projekcijama za 2014 i 2015. godinu od 5,5 odsto.

Na inflaciju su u godini za nama, uglavnom delovale cene hrane i bezalkoholnih pića, koje su sa obzirom na dobre klimatske uslove i povećane prinose poljoprivrednih kultura, snižene.

Sniženje cena neprerađene hrane, iznosilo je u martu 0,6 odsto, julu 10,6 odsto, avgustu 3,7 odsto, oktobru 0,3 odsto i novembru 4,9 odsto, dok je cena prerađene hrane konstantno snižavana u periodu od aprila do jula, i oktobar – novembar, a mesečne stope pada cena bile su u rasponu od 0,1 do 0,4 odsto.

Pad cena zabeležen je i kod derivata nafte, zbog nižih cena sirove nafte i kursa dolara, što je ublažilo i opšti rast.

Na rast inflacije, značajni uticaj su imale cene cigareta i alkoholnih pića, koje su imale najveći intenzitet rasta, pre svega po osnovu izmenjenih akciza.

Značajan je uticaj i povećanja cena električne energije i gasa za domaćinstvo, koje su delovale na visok intenzitet rasta kontrolisanih cena proizvoda i usluga.

U analizi Ministarstva se navodi da, i pored toga, što je kurs dinara bio stabilan, cene robe široke potrošnje su povećane duplo u odnosu na opšti rast.

Najveći intenzitet rasta inflacije evidentiran je u aprilu 0,8 odsto, i u junu 1 odsto, a najveće sniženje u julu 0,9 odsto i novembru 0,6 odsto.

Na nivo inflacije su značajno uticale i niže cene troškova transporta, što je u značajnoj meri ublažilo opšti rast potrošačkih cena.

Tako je u potpunosti neutralisan rast cena grupe: stan, voda, električna energija, gas i druga goriva od 7,4 odsto. Natprosečno su povećane cene alkoholnih pića i duvana 10,5 odsto, restorana i hotela 7,9 odsto, zdravstva 7,6 odsto, komunikacija 5,5 odsto, rekreacije i kulture 5,4 odsto, nameštaja, pokućstva i tehničkoh održavanja 3,8 odsto i ostale robe i usluga 2,8 odsto.

Niži nivo od opšteg, ostvaren je jedino  kod odeće i obuće 0,5 odsto i obrazovanja 0,1 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik