SAD smanjio carinu na uvoz aluminija iz Hrvatske

Bez autora
Mar 03 2021

Američko ministarstvo trgovine potvrdilo je u utorak u zaključnoj odluci uvođenje antidampinških carina u rasponu od 4,83 do 242,8 posto na uvoz aluminijskog lima iz 18 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Kabinet bivšeg predsjednika Donalda Trumpa pokrenuo je istragu o dampingu aluminijskog lima u ožujku prošle godine, a u listopadu preliminarno je odlučio uvesti carine na uvoz iz 18 zemalja.

Skupina uključuje Njemačku, Italiju, Španjolsku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju, Rumunjsku, Grčku, Tursku, Indiju, Južnu Koreju, Tajvan, Indoneziju, Egipat, Oman, Južnoafričku Republiku, Kraljevstvo Bahrain.

Ministarstvo trgovine u utorak je konačnom odlukom potvrdilo uvođenje carina. Najviše su carine uvedene Njemačkoj, u rasponu od 49,4 do 242,8 posto i neznatno su snižene u usporedbi s odlukom iz listopada. Njemačka je na prvom mjestu u 18-članoj skupini po vrijednosti izvoza aluminija u SAD, od 286,6 milijuna dolara u 2019.

Na drugom je mjestu po vrijednosti izvoza, od 241,2 milijuna dolara, Kraljevstvo Bahrain, kojem su uvedene antidampinške carine od 4,83 posto i antisubvencijske carine od 6,44 posto.

Carine na uvoz aluminija iz Hrvatske iznosit će 3,19 posto i blago su snižene u usporedbi s preliminarnom odlukom iz listopada prema kojoj su trebale iznositi 3,22 posto.

Najniže carine plaćat će se na uvoz iz Turske, od 2,02 posto. Nameti se nadovezuju na 10-postotne carine koje je Trumpov kabinet uveo na temelju zakona o nacionalnoj sigurnosti, podsjeća Reuters.

Konačna odluka o carinama donesena je samo nekoliko sati nakon što je Senat velikom većinom glasova potvrdio izbor Gine Raimondo za novu ministricu trgovine. Za Raimondo glasale su 84 senatorice i senatora a njih 15 bilo je protiv.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik