Saradnja sa carinskim upravama u EU

Bez autora
May 27 2012

Uprava carina Srbije sa carinskim službama Makedonije, BiH i Crne Gore uspostavila je elektronsku razmenu podataka sistemom SID (SEED). Ovaj sistem, koji značajno ubrzava razmenu informacija između susednih carinskih službi, ima podršku i Svetske carinske organizacije i Evropske komisije.Sistem omogućava sistematsku i automatsku razmenu podataka iz carinskih dokumenata i otvara IT infrastrukture carinskih administracija za razmenu poruka sa bilo kojom institucijom ili organizacijom na nacionalnom ili medjunarodnom nivou.

Saradnja sa carinskim upravama u EUUprava carina Srbije sa carinskim službama Makedonije, BiH i Crne Gore uspostavila je elektronsku razmenu podataka sistemom SID (SEED).

Ovaj sistem, koji značajno ubrzava razmenu informacija između susednih carinskih službi, ima podršku i Svetske carinske organizacije i Evropske komisije.

Sistem omogućava sistematsku i automatsku razmenu podataka iz carinskih dokumenata i otvara IT infrastrukture carinskih administracija za razmenu poruka sa bilo kojom institucijom ili organizacijom na nacionalnom ili medjunarodnom nivou.

Direktor Uprave carina Srbije Predrag Petronijević je istakao Uprava carina Srbije ima dobru saradnju sa carinskim službama mnogih zemalja Evropske unije, ali je posebno izdvojio saradnju koja je uspostavljena sa carinskim administracijama Francuske i Italije. Za Upravu carina Srbije veliki kompliment je da te dve velike zemlje EU prihvataju Srbiju, odnosno njenu carinsku administaciju za svog partnera.

On je dodao da je u 2011. godine potpisan i sporazum sa susednom Mađarskom koji previđa zajednički kontakt centar za graničnu kontrolu, a tokom prethodne godine zaključena još tri bilateralna sporazuma o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima sa Azerbejdžanom, Belorusijom i Gruzijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik