Soli u prodavnicama nema, dominira roba iz uvoza

Bez autora
Oct 04 2010

Berba soli u Solani Bajo Sekulić u Ulcinju i ove će godine, slično prethodnoj, iz 44 bazena, donijeti tone i tone nadaleko poznate i kvalitetne soli. Ali to za potrošače u Crnoj Gori, izgleda, malo znači. Oni neće imati gdje da je kupe. Ili će morati dobro da se potrude ne bi li je pronašli po malim trgovinama. Ulcinjske soli ima uglavnom u manjim prodavnicama, dok je u velikim poput Panto, Voli, Maxi - nema. Nema je iz prostog razloga što oni ne žele da kupuju našu so novcem, nego da je mijenjaju za nešto drugo, kompenzacijom. Kompenzacijom ne mogu da se isplate zarade zaposlenima, da kupe naftu, plate struju ili ambalažu. Sitna bijela zrnca koja se poslije “branja”, pranja, mljevenja, jodiranja i pakovanja nađu na trpezi, tvrde u ulcinjskoj Solani, najbolja su na našim prostorima i još ljekovita. Ulcinjska so nastaje tako što prolazi kroz kanal dug 38 kilometara, taloži se u 44 bazena kojima je osnov ljekovito blato...

Soli u prodavnicama nema, dominira roba iz uvozaBerba soli u Solani Bajo Sekulić u Ulcinju i ove će godine, slično prethodnoj, iz 44 bazena, donijeti tone i tone nadaleko poznate i kvalitetne soli.

"Ali to za potrošače u Crnoj Gori, izgleda, malo znači. Oni neće imati gdje da je kupe. Ili će morati dobro da se potrude ne bi li je pronašli po malim trgovinama“, pišu Novosti.

Ulcinjske soli ima uglavnom u manjim prodavnicama, dok je u velikim poput Panto, Voli, Maxi - nema.

"Nema je iz prostog razloga što oni ne žele da kupuju našu so novcem, nego da je mijenjaju za nešto drugo, kompenzacijom“, tvrdi Miodrag Radulović, izvršni direktor ulcinjske Solane i podsjeća da kompenzacijom ne mogu da isplate zarade zaposlenima, da kupe naftu, plate struju ili ambalažu.

Sitna bijela zrnca koja se poslije “branja”, pranja, mljevenja, jodiranja i pakovanja nađu na trpezi, tvrde u ulcinjskoj Solani, najbolja su na našim prostorima i još ljekovita.

"Ulcinjska so nastaje tako što prolazi kroz kanal dug 38 kilometara, taloži se u 44 bazena kojima je osnov ljekovito blato. U drugim solanama, so se taloži na so, što nije dobro. Kod nas ona pada na pelod, dajući soli prvorazredni kvalitet. Zato mi imamo i cvijet soli. To su kristali koji se beru ručno, posebnog su kvaliteta i ukusa i skuplji su od obične soli“, objasnio je Radulović i upozorio da su i crnogorsko i okolna tržišta preplavljena “divljim” proizvođačima soli.

So slabijeg kvaliteta se uvozi iz Turske, Egipta, Izraela, Ukrajine, zatim se pakuje i prodaje sa nepotpunim podacima. Zarada za uvoznike je velika, kao i šteta za prave proizvođače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik