Srbija carini uvoz mleka i mesa

Bez autora
Mar 15 2015

Srbija će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja, a pronaći će i mehanizam za domaći otkup uz pomoć robnih rezervi. Zbog ovih mera, nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača Vojvodine i centralne Srbije odustalo je od blokade saobraćajnica.Poljoprivrednici mačvanskih sela, međutim, isterali su mahanizaciju u petak i na tri sata blokirali magistralu Šabac-Loznica. Protesnom vožnjom poljoprivrednici su nadležnima dali šansu da u narednih sedam dana pređu sa reči na dela.

Srbija carini uvoz mleka i mesaSrbija će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja, a pronaći će i mehanizam za domaći otkup uz pomoć robnih rezervi. Zbog ovih mera, nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača Vojvodine i centralne Srbije odustalo je od blokade saobraćajnica. Poljoprivrednici mačvanskih sela, međutim, isterali su mahanizaciju u petak i na tri sata blokirali magistralu Šabac-Loznica. Protesnom vožnjom poljoprivrednici su nadležnima dali šansu da u narednih sedam dana pređu sa reči na dela.

U Vladi Srbije kažu da su prethodnih dana vodili intenzivne razgovore sa renomiranim poljoprivrednim udruženjima, u vezi sa lošom situacijom u otkupu svinja i mleka. Rezultat ovih pregovora jeste da vlada u roku od nedelju dana donese adekvatne mere u cilju rešavanja gorućeg problema.

Poljoprivrednici traže od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi hitan otkup viška tovljenika svinja po ceni od 185 dinara za kilogram, sa PDV, otkup mleka i zabranu uvoza mesa, mesnih proizvoda, mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine. Ministri poljoprivrede i trgovine, Snežana Bogosavljević Bošković i Rasim Ljajić, Vladi Srbije će predložiti naturalni otkup svinja, u zamenu za merkantilni kukuruz. Za to je obezbeđeno 15.000 tona kukuruza iz Direkcije za robne rezerve.

- Najmanje mesec dana molimo Ministarstvo poljoprivrede da nas zaštiti - navodi Zoran Stanković iz sela Zminjak.

- Naše nezadovoljstvo je počelo od Nove godine i tada je otkupna cena tovljenika podignuta na 140 dinara, da bi ubrzo opet pala na 120. Tražili smo da se svinje otkupe za robne rezerve, ali ako i dođe do toga, to je samo privremeno gašenje požara.

Dragan Brajić iz Slepčevića kaže da je nekorektno od države da uvozi svinjsko meso sumnjivog kvaliteta za oko 150 dinara po kilogramu, dok se srpski seljak bori sa vetrenjačama.

Tovljenike niko neće

Prema nekim procenama gubitak mačvanskih svinjara je oko 25 evra po tovljeniku. Iako niko precizno ne može da izračuna koliko ima tovljenika na ovom području, spekuliše se da ih ima više od 20.000 koje niko neće da kupi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik