Srbija više nije glavno tržište za robu iz RS

Bez autora
May 22 2024

Republika Srpska je u prva četiri mjeseca ostvarila izvoz u vrijednosti od milijardu i 650 miliona KM, a najviše robe je izvezeno u Hrvatsku, odnosno 17 odsto, i to ukupne vrijednosti 281 milion KM.

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, ostvareni izvoz od januara do aprila manji je za osam odsto nego u istom periodu lani.

"S druge strane, uvoz je u istom periodu bio vrijedan dvije milijarde i 342 miliona KM, što je za 7,3 odsto više nego u periodu januar-april 2023. godine, s tim da je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 70,5 odsto", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.

No, samo u aprilu ove godine iz Srpske je izvezena roba vrijedna 470 miliona KM, što je za sedam odsto više nego u aprilu 2023. godine, te uvoz u vrijednosti od 656 miliona KM, što je za 16,8 odsto više nego u aprilu lani.

"U pogledu geografske distribucije robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom, u periodu od januara do aprila ove godine, najviše se, od ukupno ostvarenog izvoza, izvozilo u Hrvatsku i to u vrijednosti od 281 milion KM, odnosno 17 odsto, i u Srbiju 263 miliona KM, što je 15,9 odsto. U istom periodu najviše se, od ukupno ostvarenog uvoza, uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 367 miliona KM i iz Italije, u vrijednosti od 338 miliona KM", dodaju iz Zavoda.

Posmatrano po grupama proizvoda, za ova četiri mjeseca najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 132 miliona KM, što iznosi osam odsto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju naftna ulja i ulja dobijena od bituminoznih minerala, sa ukupnom vrijednošću od 176 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik