Šta donose strani trgovinski lanci

Bez autora
Feb 25 2013

Najavljeni dolazak inostranih trgovinskih kompanija u Srbiju slaba uteha za osiromašene kupce. Stručnjaci tvrde da će moćni trgovinski lanci u našoj zemlji ojačati konkurenciju, a tako i spustiti cene. S druge strane, potrošači ističu da je iskustvo pokazalo da nijedna strana kuća koja je došla u Srbiju nije doprinela da cene krenu "nizbrdo". Život u Srbije danas je skuplji barem 30 odsto nego pre godinu dana, ako je suditi prema trenutno važećim cenovnicima iz supermarketa. Nema namirnice koja u poređenju sa februarom prošle godine nije ponela više cene, a nevolja je utoliko veća što je uglavnom reč o proizvodima na kojima je nemoguće štedeti. Ukupno gledano, promet robe u maloprodaji u 2012. u odnosu na prethodnu godinu beleži pad po stopi od 6,2 odsto, kao posledica pada kupovne moći stanovništva. Na mesečnom nivou taj pad je još oštriji i gledano decembar 2012. na isti mesec prethodne godine smanjenje je čak 11,9 odsto, što ukazuje na šokantno nizak obim maloprodajnog prometa.

Šta donose strani trgovinski lanciNajavljeni dolazak inostranih trgovinskih kompanija u Srbiju slaba uteha za osiromašene kupce, pišu Novosti.

Stručnjaci tvrde da će moćni trgovinski lanci u našoj zemlji ojačati konkurenciju, a tako i spustiti cene. S druge strane, potrošači ističu da je iskustvo pokazalo da nijedna strana kuća koja je došla u Srbiju nije doprinela da cene krenu "nizbrdo".

Život u Srbije danas je skuplji barem 30 odsto nego pre godinu dana, ako je suditi prema trenutno važećim cenovnicima iz supermarketa. Nema namirnice koja u poređenju sa februarom prošle godine nije ponela više cene, a nevolja je utoliko veća što je uglavnom reč o proizvodima na kojima je nemoguće štedeti.

"Ukupno gledano, promet robe u maloprodaji u 2012. u odnosu na prethodnu godinu beleži pad po stopi od 6,2 odsto, kao posledica pada kupovne moći stanovništva. Na mesečnom nivou taj pad je još oštriji i gledano decembar 2012. na isti mesec prethodne godine smanjenje je čak 11,9 odsto, što ukazuje na šokantno nizak obim maloprodajnog prometa. Tako drastičan rez, jasno ukazuje koliko smo osiromašili i da potrošači u šoping odlaze sa spiskom i troše prema mogućnostima", kaže Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Prema rečima Vere Vide, predsednica Centra potrošača Srbije, dolazak trgovinskih lanaca u Srbiju uticaće na povećanje konkurencije među trgovinskim centrima, doprineće upotpunjavanju ponude, ali i pooštravanju konkurencije.

"To će dovesti do pada cena određenih proizvoda. Dolazak trgovinskih lanaca posebno nemačkog diskontnog lanca „Lidl“ na tržište Srbije, koji ima manji asortiman proizvoda, ali u kojem preovladavaju njegove trgovačke marke biće na tržištu Srbije bolji od bilo kakve socijalne potrošačke korpe. Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u Evropi u kojoj nema diskontnih trgovinskih lanaca. Sigurna sam da je ovo dobar potez, pre svega za potrošače. Ono što mene brine je to da upravo zbog male kupovne moći potrošača ovi lanci ne podignu cene svojih proizvoda i na izvestan način svoje cene usaglase sa cenama već postojećih trgovinskih lanaca, jer nijedan trgovac ne dolazi u Srbiju zato što nas voli, već da bi ostvario profit", smatra Vida.

"Nema sumnje da li su nam potrebni strani trgovci. Njihova je poslovna odluka da dođu u Srbiju proistekla iz analize našeg tržišta da ovde mogu održati rentabilno poslovanje. Svakako da će tržište dobiti značajniju konkurenciju s obzirom na veliko ukrupnjavanje postojećih lanaca. Inače, 25 velikih trgovinskih lanaca u Srbiji drže 86 odsto tržišta maloprodaje u delu trgovina nespecijalizovanim proizvodima. Svakako će obogatiti ponudu, a očekuje se je da će veliki broj prodajnog asortimana nabavljati sa domaćeg tržišta i tako će prestati uslovljavanje 10 najvećih proizvođača", kaže Dragan Milićević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik