Šta se švercovalo u 2014.

Bez autora
Jan 06 2015

Carinici na Graničnom prelazu Horgoš u 2014. godini otkrili su više carinskih prekršaja u odnosu na 2013. Neke od najzanimljivijih zaplena jesu dijamanti velike vrednosti, vredni ručni časovnici, ali i žive, zakonom zaštićene životinje. Od početka godine pa do sredine decembra 2014. godine otkriven je ukupno 121 carinski i 38 deviznih prekršaja, a dato je i 37 izjava o ustupanju robe u korist države, izjavila je Tanjugu šef ispostave Uprave carina na ovom graničnom prelazu Valerija Šefčić. "Velik je i širok dijapazon robe koja može biti predmet prekršaja", ocenila je ona. Analizirajući carinske prekršaje, Šefčić je rekla da se najčešće radi o novoj garderobi, odeći i obući, a među interesantne spadaju žive, zaštićene životinje, dijamanti velike vrednosti i skupi ručni časovnici...

Carinici na Graničnom prelazu Horgoš u 2014. godini otkrili su više carinskih prekršaja u odnosu na 2013.

Neke od najzanimljivijih zaplena jesu dijamanti velike vrednosti, vredni ručni časovnici, ali i žive, zakonom zaštićene životinje.

Od početka godine pa do sredine decembra 2014. godine otkriven je ukupno 121 carinski i 38 deviznih prekršaja, a dato je i 37 izjava o ustupanju robe u korist države, izjavila je Tanjugu šef ispostave Uprave carina na ovom graničnom prelazu Valerija Šefčić. 

"Velik je i širok dijapazon robe koja može biti predmet prekršaja", ocenila je ona. 

Analizirajući carinske prekršaje, Šefčić je rekla da se najčešće radi o novoj garderobi, odeći i obući, a medju interesantne spadaju žive, zaštićene životinje, dijamanti velike vrednosti i skupi ručni časovnici.

Takodje, osujećeni su i pokušaji šverca cigareta, ali i narkotika, najčešće marihuane, koji su posebno teški za otkrivanje jer se skrivaju na raznim mestima koje je teško otkriti redovnom kontrolom. 

Kada je reč o izjavama o ustupanju robe u korist države, po njenim rečima, u pitanju je roba koju su putnici prijavili carinicima prilikom ulaska u zemlju, ali nemaju pravo da je ocarine ili ne žele da je vrate u inostranstvo, pa se odluče za soluciju po kojoj se odriču robe u korist države. 

"Radi se i tu o garderobi, cigaretama, polovnim motociklima i slično", dodala je Šefčić. 

Carinski prekršaj, objašnjava ona, čini putnik koji nosi robu koju nije prijavio carinskoj kontroli, odnosno pokuša na skriven način da unese u državu. 

Otkriva se analizom rizika u okviru lokalnog profila rizičnog putnika, zatim raznim tehničkim sredstvima poput dizalica i skenera, kao i detaljnim kontrolama na osnovu integrisanog upravljanja granicom, gde učestvuje i granična policija. 

"Da li otkriva rizičnog putnika destinacija na koju putuje, prtljag koji nosi, šta je prijavio, a šta nije prijavio, možda neke neuobičajene i nelogične stvari, ponašanje putnika, uz primenu svi mera kontrole rezultira otkrivanje carinskog prekršaja", rekla je Šefčić.

Govoreći o mestima na vozilima gde se otkriva roba koja je predmet carinskog prekršaja, ona je navela fabričke šupljine, modifikovane bunkere, prostor ispod tapacirunga u vratima, iza instrument table, prostor u rezervnom točku, izmedju rezervoara i prtljažnika… 

Svaka roba koja se prenosi preko granice treba da bude prijavljena carinskoj kontroli, podseća Šefčić, na osnovu čega se primenjuje odgovarajući postupak, a bez carine se u zemlju može uneti roba vrednosti do 100 evra. 

Preko tog iznosa, roba koja je predmet domaćinstva, vrednosti do 3.000 evra može se ocariniti u skraćenom postupku na samom prelazu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik