Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EFTA

Bez autora
Oct 02 2010

Juče je na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i država EFTA. Naši privrednici sada imaju bescarinski pristup na tržišta od više od 800 miliona stanovnika, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU (Prelazni trgovinski sporazum), članicama CEFTE, Ruskom Federacijom i Belorusijom i Turskom. EFTA, koju čine Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, predstavlja tržište od potencijalnih 13 miliona potrošača, a stupanjem na snagu ovog sporazuma stvareni su i dodatni uslovi za nove investicije iz tih zemalja u srpsku privredu, kao i mogućnost za međusobnu saradnju radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima. Švajcarski i norveški investitori se nalaze na listi najvećih investitora u Srbiji od 2001. godine, a Sporazum će omogućiti i značajnije povećanje obima našeg izvoza kao i ukupne robne razmene, koja je u prethodom periodu sa zemljama EFTA iznosila više od 250 miliona evra godišnje...

Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EFTAJuče je na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i država EFTA.

Naši privrednici sada imaju bescarinski pristup na tržišta od više od 800 miliona stanovnika, uključujući i Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU (Prelazni trgovinski sporazum), članicama CEFTE, Ruskom Federacijom i Belorusijom i Turskom.

EFTA, koju čine Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, predstavlja tržište od potencijalnih 13 miliona potrošača, a stupanjem na snagu ovog sporazuma stvareni su i dodatni uslovi za nove investicije iz tih zemalja u srpsku privredu, kao i mogućnost za međusobnu saradnju radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Švajcarski i norveški investitori se nalaze na listi najvećih investitora u Srbiji od 2001. godine, a Sporazum će omogućiti i značajnije povećanje obima našeg izvoza kao i ukupne robne razmene, koja je u prethodom periodu sa zemljama EFTA iznosila više od 250 miliona evra godišnje.

Sporazumom je postignuta asimetričnost liberalizacije trgovine u našu korist, uz mogućnost korišćenja kumulacije porekla proizvoda, što će omogućiti da srpski izvozni proizvodi budu konkurentniji na tržištima država EFTA.

Danom stupanja na snagu, države EFTA ukidaju sve carine za industrijske proizvode, a za poljoprivredne proizvode Srbija dobija tretman sličan zemljama EU.

Sedam od deset najznačajnijih izvoznih proizvoda Srbije u EFTA nalazi se na listi 20 proizvoda koje EFTA najviše uvozi. Srbija u EFTA izvozi aluminijum, voće, auto-delove, bakar, ploče, limove, delove nameštaja od drveta.

Zbog specifične ratifikacione procedure danas otpočinje primena Sporazuma između Srbije i Švajcarske i Lihtenštajna, dok se ratifikacija u parlamentima Norveške i Islanda očekuje početkom 2011. godine.

Sporazum je potpisan 17. decembra 2009. godine u Ženevi, a ratifikovan je u Narodnoj skupštini Republike Srbije 26. maja 2010. Godine. EFTA je osnovano 1960. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik