Suficit sa CEFTA u prvih sedam meseci 722 miliona dolara

Bez autora
Sep 05 2010

Srbija je u sedam meseci ove godine, zaključno sa julom, ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 722,1 milion dolara, što je, uglavnom, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda. Srbija je u zemlje CEFTA od januara do jula najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila struju, gvožđe i čelik, ameni ugalj i obojene metale, kao i povrće i voće. Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 1,51 milijardi dolara, a uvoz 785,5 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 191,9 odsto. U 2009. godini Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,37 milijardi dolara, što je, takođe, uglavnom bilo rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda. Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske Unije.

Suficit sa CEFTA u prvih sedam meseci 722 miliona dolaraSrbija je u sedam meseci ove godine, zaključno sa julom, ostvarila suficit u razmeni sa zemljama CEFTA od 722,1 milion dolara, što je, uglavnom, rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Srbija je u zemlje CEFTA od januara do jula najviše izvozila žitarice, proizvode od njih, razne vrste pića, gvožđe i čelik, a najviše je uvozila struju, gvožđe i čelik, ameni ugalj i obojene metale, kao i povrće i voće.
 
Izvoz Srbije, za posmatrani period, iznosio je 1,51 milijardi dolara, a uvoz 785,5 miliona dolara, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 191,9 odsto.

U 2009. godini Srbija je ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA sporazuma od 1,37 milijardi dolara, što je, takođe, uglavnom bilo rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Region CEFTA je jedno od retkih tržišta sa kojima Srbija ima kontinuirani suficit u razmeni, odnosno na koje više izvozi nego što uvozi, i prema učešću u ukupnom izvozu Srbije, to tržište je drugo po značaju, posle tržišta Evropske Unije.

CEFTA sporazum je sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Moldavije i UNMIK-a, u ime Kosova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik