Šumadija radi i dolare broji

Bez autora
May 26 2014

Svaki treći proizvod iz srpskih fabrika koji su proteklih meseci naručili strani kupci, napravljen je u Šumadiji i Pomoravlju. Privrednici ovog dela Srbije izdvojili su se i po rekordnoj razmeni sa svetom, koja je za tri meseca premašila milijardu dolara. To su prvenstveno rezultati rada automobilske industrije, ali i proizvodnje mašina i oružja, a nezaostaje ni prerađivačka industrija i prerada drveta. U spoljnotrgovinskoj razmeni „srca“ Srbije, vrednoj 1,2 milijarde dolara u prva tri meseca 2014, izvoz je bio vredan 695, a uvoz 545,4 miliona dolara. Važno je istaći da je naš izvoz u odnosu na isti period prethodne godine povećan za čak 36,4 odsto. Uvoz je u tom periodu povećan za 5,5 odsto. Tako smo imali i spoljnotrgovinski suficit od 149,6 miliona dolara, dok smo lane beležili deficit od 7,6 miliona dolara. Zato je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 98,5 odsto na 127,4 odsto, kaže Ružica Stančić, zadužena za spoljnotrgovinske poslove Regionalne privredne komore Kragujevac.

Šumadija radi i dolare brojiSvaki treći proizvod iz srpskih fabrika koji su proteklih meseci naručili strani kupci, napravljen je u Šumadiji i Pomoravlju. Privrednici ovog dela Srbije izdvojili su se i po rekordnoj razmeni sa svetom, koja je za tri meseca premašila milijardu dolara. To su prvenstveno rezultati rada automobilske industrije, ali i proizvodnje mašina i oružja, a nezaostaje ni prerađivačka industrija i prerada drveta.

U spoljnotrgovinskoj razmeni „srca“ Srbije, vrednoj 1,2 milijarde dolara u prva tri meseca 2014, izvoz je bio vredan 695, a uvoz 545,4 miliona dolara.

- Važno je istaći da je naš izvoz u odnosu na isti period prethodne godine povećan za čak 36,4 odsto - kaže Ružica Stančić, zadužena za spoljnotrgovinske poslove Regionalne privredne komore Kragujevac.

- Uvoz je u tom periodu povećan za 5,5 odsto. Tako smo imali i spoljnotrgovinski suficit od 149,6 miliona dolara, dok smo lane beležili deficit od 7,6 miliona dolara. Zato je pokrivenost uvoza izvozom povećana sa 98,5 odsto na 127,4 odsto.

Šumadija je u rastu izvoza „dobrano“ nadmašila republički prosek. Izvoz na nivou cele Srbije imao je rast od 22,1 odsto u prvom kvartalu ove u odnosu na isti period 2013, dok je uvoz povećan za 4,2 odsto. Srpski „minus“ u razmeni sa svetom smanjen je za 27 odsto i iznosio je 1,2 milijarde dolara.

Najveću zaslugu za dobre rezultate privrede Šumadije ima Kragujevac. Izvoz ovog grada učestvuje sa čak 86 odsto u ukupnom plasmanu Šumadije van granica naše zemlje. A u Pomoravlju „glavni igrač“ je Jagodina, koja učestvuje sa 39 odsto u ukupnom izvozu okruga.

- Iz Šumadije i Pomoravlja proizvodi su mahom putovali u zemlje Evropske unije - kaže Stančićeva.

- Razmena sa EU rasla je iz perioda u period, pa je za prva tri meseca izvoz povećan za 40, a uvoz za sedam odsto. Suficit u toj razmeni bio je vredan 148 miliona dolara.

Privreda Šumadije je najviše sarađivala sa Italijanima, Slovacima, Nemcima, Slovencima, Bosancima, Poljacima, ali i Crnogorcima, Rusima i Francuzima. Ipak, najverniji partner i u izvozu i u uvozu Šumadiji bila je Italija. Njihov udeo u ukupnom izvozu šumadijske privrede u EU čini 78,5 odsto.

Na tako plodnu saradnju najviše je uticala kragujevačka fabrika automobila FAS. Italijanski „Fijat“ je učinio da automobilska industrija bude izvozni adut ne samo Šumadije, već i čitave Srbije. Ova kompanija je povećala izvoz za 50 odsto u prva tri meseca ove godine. Najuspešniji je srpski izoznik i jedan od najvećih poslodavaca u regionu.

Ipak, uz automobile, uzdanica šumadijske privrede je i metalna industrija. Upravo u ovoj grani, prva tri meseca ove godine zaležen je rast od 14 odsto i suficit od 15 miliona dolara. Tako je u proizvodnji mašina i oružja izvoz porastao za čak 71 odsto.

- Najbolji izvozni rezultati u ovom delu metalne industrije ostvareni su kod lovačkog i sportskog oružja, mašina i uređaja za dizanje i prenošenje i mašina za rudnike - kaže naša sagovornica.

- Prerađivačka industrija, na primer, zabeležila je šest puta veći izvoz u odnosu na isti period prethodne godine. Suficit je 10,4 miliona dolara. To se, pre svega, odnosi na dobar izvoz nameštaja, ali je i reciklaža metalnih otpadaka ostvarila pozitivne rezultate. Prerada drveta je četiri puta povećala izvoz i ostvarila suficit od šest miliona dolara. Najveći deo odnosi se na pločaste materijale, a zatim na građevinsku stolariju.

I nameštaj kao adut

ViŠka u razmeni sa Evropom ima i prehrambena industrija i poljoprivreda Šumadije i Pomoravlja. U izvozu hrane „zarađena“ su četiri miliona dolara, a u agraru izvoz je porastao za 56 odsto.

- Pre neku godinu istakli smo izvoz nameštaja kao izvozni adut Šumadijskog okruga, sada već pouzdano možemo govoriti i o ekspanziji izvoza nameštaja u Pomoravskom okrugu - kaže Stančićeva.

- Na tom području imamo čitav niz novih privrednih društava i radnji u ovom sektoru, uključujući i italijanska ulaganja u proizvodnju kuhinja i njene prve efekte na izvoz.

Industrija

Industrijska proizvodnja u Šumadiji i Pomoravlju za tri meseca ove godine, u poređenju sa istim periodom 2013, veća je za 15,8 odsto, dok je taj rast na nivou Srbije iznosi 2,1 odsto. U martu 2014. godine, u odnosu na isti period 2013. godine, industrijska proizvodnja veća je za 21,5 odsto, dok je na nivou Republike 3,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik