Suša lansirala cijene u nebo

Bez autora
Aug 20 2012

Počelo je! Rast cijena hrane uzrokovan nezapamćenom globalnom sušom već je stigao. Dovoljno je prošetati se trgovinama i tržnicama pa se uvjeriti da su neki prehrambeni artikli već dosta poskupjeli, i to oni koji ne ovise o uobičajenim godišnjim sezonskim kretanjima cijena. Popis trendova poskupljenja u odnosu na srpanj je puno veći nego onaj iz srpnja u odnosu na lipanj. Da stvar bude još alarmantnija, radi se uglavnom o osnovnim namirnicama - ulju, brašnu i mesu. Najviše je, očekivano, poskupjelo meso, brašno i ulje, dakle sve namirnice koje direktno ovise o cijenama kukuruza, pšenice, soje i suncokreta, koje su na Čikaškoj burzi nedavno dosegle rekordne razine u posljednjh 27 godina. Poskupjelo je i neko povrće kojima se sezona bliži kraju ili je već prošla.

Suša lansirala cijene u neboPočelo je! Rast cijena hrane uzrokovan nezapamćenom globalnom sušom već je stigao.

Dovoljno je prošetati se trgovinama i tržnicama pa se uvjeriti da su neki prehrambeni artikli već dosta poskupjeli, i to oni koji ne ovise o uobičajenim godišnjim sezonskim kretanjima cijena.

Popis trendova poskupljenja u odnosu na srpanj je puno veći nego onaj iz srpnja u odnosu na lipanj. Da stvar bude još alarmantnija, radi se uglavnom o osnovnim namirnicama - ulju, brašnu i mesu.

Analizu novog vala poskupljenja, koji će navodno kulminirati ove zime, izradili su stručnjaci Državnog zavoda za statistiku i portala Supermarketi.info .

Najviše je, očekivano, poskupjelo meso, brašno i ulje, dakle sve namirnice koje direktno ovise o cijenama kukuruza, pšenice, soje i suncokreta, koje su na Čikaškoj burzi nedavno dosegle rekordne razine u posljednjh 27 godina!

Poskupjelo je i neko povrće kojima se sezona bliži kraju ili je već prošla.

Konkretno, miješano mljeveno meso skuplje je ovoga mjeseca u odnosu na srpanj u prosjeku za 20,07%, glatko brašno za 9,58%, suncokretovo ulje za 2,63%, a biljno ulje za 2,60%.

Svježa mrkva je skuplja u prosjeku za 34,35%. Šok su svježi krastavci, koji se sada prodaju za čak 9 kuna po kilogramu!

- Zabrinjava i poskupljenje kave koja je u proteklih godinu dana u nekoliko navrata poskupljivala.

Poskupljenje svježeg sira mogao bi biti indikator za skora poskupljenja mlijeka i svih mliječnih proizvoda, pogotovo kad mlijeko zahvati novi Zakon o ukidanju nulte stope PDV-a na mlijeko.

Izgleda da će nam 2013. biti možda i najstresnija godina u povijesti, što se tiče financija - tvrde na portalu Supermarketi.info.

U Državnom zavodu za statistiku kažu da su najviše, za čak 32,4 posto, u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje, porasle cijene povrća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik