Sve više žalbi na kvalitet hrane i pića

Bez autora
Jan 27 2014

Svest potrošača o postojanju njihovih prava se od 2011. godine povećala u slučaju gotovo cele populacije, pokazalo je najnovije istraživanje evropskog projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“. Čak 90 odsto ispitanika prava potrošača vezuje isključivo za mogućnost podnošenja reklamacije, dok je tri četvrtine odrasle populacije upoznato sa činjenicom da postoji Zakon o zaštiti potrošača iako nije u mogućnosti da navede više od jednog prava koja mu propisi nude. Najveći napredak ostvaren je u kategoriji potrošača sa najnižim nivoom obrazovanja, dok su drugi ostali na istom nivou ili su ostvarili neznatno povećanje. Ostvarivanje prava u praksi je ipak jedan od najznačajnijih pokazatelja koliko potrošači poznaju ovu materiju i koliko su u stanju da problem prepoznaju kada naiđu na njega. Broj onih koji su imali problem sa kupljenim proizvodom ili uslugom i koji su podneli reklamaciju znatno je povećan, i to sa 17,8 odsto u 2011. na 45,9 procenata u prošloj godini.

Sve više žalbi na kvalitet hrane i pićaSvest potrošača o postojanju njihovih prava se od 2011. godine povećala u slučaju gotovo cele populacije, pokazalo je najnovije istraživanje evropskog projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“.

Čak 90 odsto ispitanika prava potrošača vezuje isključivo za mogućnost podnošenja reklamacije, dok je tri četvrtine odrasle populacije upoznato sa činjenicom da postoji Zakon o zaštiti potrošača iako nije u mogućnosti da navede više od jednog prava koja mu propisi nude. Najveći napredak ostvaren je u kategoriji potrošača sa najnižim nivoom obrazovanja, dok su drugi ostali na istom nivou ili su ostvarili neznatno povećanje.

Ostvarivanje prava u praksi je ipak jedan od najznačajnijih pokazatelja koliko potrošači poznaju ovu materiju i koliko su u stanju da problem prepoznaju kada naiđu na njega. Broj onih koji su imali problem sa kupljenim proizvodom ili uslugom i koji su podneli reklamaciju znatno je povećan, i to sa 17,8 odsto u 2011. na 45,9 procenata u prošloj godini. Reč je o potrošačima mlađim od 35 godina, i to uglavnom u Beogradu i Vojvodini. Da sistem bolje funkcioniše pokazuje i podatak da je povećan i broj odgovora na reklamacije, mada su potrošači u prethodnom periodu bili nezadovoljni ishodom i rokom u kome su reklamacije rešavane.

– Najbolji rezultat koji se može videti u ovom istraživanju jeste to da su potrošači svesniji svojih prava i bolje poznaju organizacije i institucije koje se bave ovim problemom. Sa druge strane, pojavljuje se i problem, a to je da potrošači i dalje nisu dovoljno motivisani da i sami učestvuju u zaštiti prava i da preuzimaju neke korake. Izgleda da i dalje nisu ubeđeni u to da mogu doći do očekivanih rezultata – kaže Tijeri Burgoanji, šef tima projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji”.

Najvažniji problem je sprovođenje zakona (tačnije nesprovođenje zakona), jer potrošači postaju svesniji svojih prava i samim tim će postati frustrirani što niko ne rešava probleme sa kojima se suočavaju.

Kada je reč o kršenju prava potrošača u različitim kategorijama robe i usluga, ono je najprisutnijekod hrane i pića i u odnosu na istraživanje iz 2011. godine sa 62,3 povećano je na 67,1 odsto u 2013. godini. Povećan je broj žalbi u svim kategorijama osim građevinskog materijala i tehničke robe. Kada je reč o uslugama, najviše problema potrošači su opet imali sa distribucijom električne energije i gasa (broj pritužbi se inače nije menjao u odnosu na 2011), međutim taj procenat je povećan u slučaju turističkih usluga za 5,2, zdravstvenih i farmaceutskih usluga za 3,7 odsto, dok je kod mobilne telefonije to povećanje od skoro deset  procenata.

Istraživanje o pravima potrošača bavilo se i informisanjem građana i novina je da je sve više onih koji se samostalno raspituju. Međutim, postoji problem nedovoljne zainteresovanosti građana za prava koja su im zakonom garantovana a razlog je nepoverenje u institucije, pa je i broj potrošača koji ne vide nikakvu korist od tih informacija povećan za oko pet procenata u odnosu na 2011. godinu. Gotovo je neverovatan podatak da i dalje polovina populacije misli da je rok za reklamaciju zbog neispravnog proizvoda dve nedelje od kupovine, umesto perioda od dve godine koji je utvrđen zakonom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik