TDR lider na duhanskom tržištu BiH uz stabilan tržišni udio

Bez autora
Jun 03 2014

S dvije milijarde prodanih cigareta u 2013. godini i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, Tvornica duhana Rovinj (TDR) je lider na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Sarajevo na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro. TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na bh. tržište, koji u budžet BiH godišnje uplaćuje više od 231 milion KM. Na ukupno duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH i dalje snažno utiče akcizno opterećenje cigareta, koje je u četiri godine poraslo za 92 posto, kao i rastuća ekonomska kriza. Zbog toga je došlo do pada ukupnog tržišta cigareta u BiH za oko 21 posto. Bosna i Hercegovina i dalje ima znatno niže porezno opterećenje od EU direktiva te se očekuje dalji rast trošarina i cijena cigareta, kazao je Zadro.

TDR lider na duhanskom tržištu BiH uz stabilan tržišni udioS dvije milijarde prodanih cigareta u 2013. godini i stabilnim tržišnim udjelom većim od 30 posto, Tvornica duhana Rovinj (TDR) je lider na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Sarajevo na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.

- TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na bh. tržište, koji u budžet BiH godišnje uplaćuje više od 231 milion KM. Na ukupno duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH i dalje snažno utiče akcizno opterećenje cigareta, koje je u četiri godine poraslo za 92 posto, kao i rastuća ekonomska kriza. Zbog toga je došlo do pada ukupnog tržišta cigareta u BiH za oko 21 posto. Bosna i Hercegovina i dalje ima znatno niže porezno opterećenje od EU direktiva te se očekuje dalji rast trošarina i cijena cigareta - kazao je Zadro.
 
U takvim uvjetima, kako je rekao,  dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta, rezanog duhana i do dramatičnog rasta 'crnog' tržišta.
 
Prošle godine u BiH je izrazito porasla potrošnja rezanog duhana, koji je  u 2013. godini u ukupnoj potrošnji zauzimao 18 posto tržišta, dok je godinu ranije bio samo tri posto, što je porast od 500 posto.
 
- Unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, TDR je lider na tržištu BiH. Tokom prošle godine zadržali smo uvjerljivu lidersku poziciju i stabilan tržišni udio. U prvoj polovici ove godine ostvarujemo i dodatni rast. Inovacije i širenje poslovanja temelj su našeg budućeg rasta i održivog razvoja pa smo tako ove godine lansirali novi proizvod u obitelji Ronhilla - Ronhill Wave. Također, u brendu York, lansirali smo šest novih proizvoda u segmentu rezanih duhana, a s inovacijama nastavljamo i dalje -  izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro.
 
Istaknuto je da je York postao glavni brand u BiH i da je zamijenio Ronhil, upravo, iz razloga što je porasla potražnja za jeftinijim cigaretama
 
David Flam, član Uprave TDR-a,  u tom kontekstu, predstavio je nove proizvode branda York, odnosno njegove podlinije, također podsjetivši da su inovacije o širenju poslovanja temelj za održivi razvoj TDR-a.
 
Naglašeno je da je TDR pomogao i unesrećenima u poplavama, ali i klizištima u BiH, te Srbiji i Hrvatskoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik