Trgovci korektni u vanrednoj situaciji

Bez autora
Jun 03 2014

Trgovinske radnje i objekti u vreme vanredne situacije u Srbiji - kada je naša zemlja pogođena katastrofalnim poplavama ponašali su se primereno i korektno, izjavila je Lidija Stojanović pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga. Izjavu je potkrepila činjenicom da je tržišna inspekcija obavila 1.521 kontrolu trgovina i da je samo u jedan odsto slučajeva pronašla nepravilnosti u radu. Trgovci su uglavnom ispoštovali preporuke tržišne inspekcije koja je pored redovne kontrole, intervenisala po prijavama građana. U vreme vanredne situacije bilo ih je 321, a samo je u 16 slučajeva inspekcija pronašla nepravilnosti u radu trgovaca, objasnila je Stojanović, na sednici Odbora Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS).

Trgovci korektni u vanrednoj situacijiTrgovinske radnje i objekti u vreme vanredne situacije u Srbiji - kada je naša zemlja pogođena katastrofalnim poplavama ponašali su se primereno i korektno, izjavila je Lidija Stojanović pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga. Izjavu je potkrepila činjenicom da je tržišna inspekcija obavila 1.521 kontrolu trgovina i da je samo u jedan odsto slučajeva pronašla nepravilnosti u radu.

Trgovci su uglavnom ispoštovali preporuke tržišne inspekcije koja je pored redovne kontrole, intervenisala po prijavama građana. U vreme vanredne situacije bilo ih je 321, a samo je u 16 slučajeva inspekcija pronašla nepravilnosti u radu trgovaca, objasnila je Stojanović, na sednici Odbora Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije (PKS).

U četiri slučaja radilo se o nelegalnoj trgovini, u osam trgovci nisu imali isprave o nabavci flaširane vode, dok su u ostalim slučajevima pronađene neke druge nepravilnosti u radu. Stojanović je naglasila da su 60 odsto prijava poslali građani Beograda i Novog Sada, gradova koji nisu bili direktno pogođeni poplavama. Najveći broj prijava odnosio se na to da su trgovci namerno sklanjali vodu za piće i čekali da dignu cene, što je u većini slučajeva bilo netačno, jer su upravo trgovci donirali pijaću vodu za najugroženije u poplavama, dodala je Stojanović.

Pomoćnica ministra trgovine rekla je da su inspekcijske službe zajedno sa Poreskom upravom kontrolisale da li je bilo prodaje humanitarne pomoći na pijacama. Na sednici Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača neki članovi su istakli da pojedini trgovci iz unutrašnjosti Srbije u radnjama puštaju u promet robu iako su njihove trgovine bile pogođene poplavama. Zbog toga je sa Ministarstvom zdravlja i institutom „Batut“ dogovoreno da se u područjima gde se voda povukla,  za trgovce pripremi preporuka šta treba da urade i koju dokumentaciju da pripreme, kako bi svoje trgovine ponovo stavili u funkciju, istakla je Stojanović.

Zdravko Jelušić, potpredsednik PKS rekao je da su svi privredni subjekti u vanrednoj situaciji reagovali više nego odgovorno, što jasno pokazuje da je sazrela svest o društveno odgovornom poslovanju, kao i koliki je značaj domaće privrede.

PKS je preko Kriznog staba pokrenula akciju prikupljanja pomoći za ugrožene poplavama koja je naišla na veliki odjek srpske poslovne zajednice. Druga faza je procena štete i PKS će davati predloge i sugestije kako pomoći ugroženima, prevazići tešku situaciju i ponovo početi sa radom, istakla je Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Gordana Hašimbegović.

Predstavnici trgovinskih lanaca DIS i Univereksport ukazali su da neće biti povećanja cena namirnica iako je privreda pretrpela veliku štetu. U prvim danima vanredne situacije, podsetili su oni, bila je povećana potražnja za vodom, konzervama i drugim prehrambenim proizvodima, ali nije bilo nestabilnosti u snabdevanju tržišta osnovnim životnim namirnicama. Nema razloga za brigu potrošača u perspektivi, poručili su trgovci, navodi se u saopštenju PKS.

Nakon proglašenja vanredne situacije u Srbiji zbog straha od nestašice lekova, bila je povećana potražnja za hitnim medicinskim sredstvima, posebno insulinom ali je stanje brzo stabilizovano. Dogovoreno je da pomoć veledrogerija ide preko centralne apoteke Kliničkog centra, kao i da se ne prihvataju pojedinačne donacije građana u lekovima ili medicinskim materijalima, zbog bezbednosti upotrebe lekova, rekao je Stanko Ješić, Zamenik predsednika grupacije veledrogerija PKS.

Grupacija veledrogerija PKS sa svojim članicama do sada je donirala oko 30 miliona dinara pomoći u lekovima, medicinskim materijalima, pelenama, dečijoj hrani i oko pet miliona u novcu, naveo je Ješić.

Na sednici Odbora za trgovinu PKS bilo je reči o evrointegracijama Srbije i unapređenju sektora trgovine. U saopštenju se navodi da je Dušanka Samardžić, savetnica predsednika PKS govorila o direktivama EU u trgovini i ulozi Komore u pristupnim pregovorima. Kako je objasnila, ne postoji poglavlje u pregovorima sa EU koje se bavi samo trgovinom ali se veoma zahteva ona koja se odnose na slobodno kretanje robe i usluga. PKS je partner Vladi Srbije u procesu evrointegracija, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, direktno ili posredno angažovana je u 29. Uključivanje PKS u pregovarački proces omogućiće da se čuje glas privrede. Naš je cilj da pomognemo privredi da podigne kapacitete, unapredi konkurentnost i uspešno se pripremi za zahtevno tržište EU, istakla je Samardžić.

Na sednici Odbora razmatrana je i aktuelna situacija u trgovini i načini kako da se, kroz Projekat USAID za bolje uslove poslovanja i Kepo knjigu, kvalitativno unapredi taj sektor. Predstavnici branše istakli su  da je nelikvidnost najveći problem kako srpske trgovine tako i cele privrede. Uzrok je, kako su rekli, dugogodišnja neakumulativnost, i taj problem koji guši srpsku ekonomiju ne može biti rešen na kratak rok. Zakon o redovnosti plaćanja koji je na snazi duže od godinu dana nije dao rezultate već je nelikvidnost povećana, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik