"Tuš" otišao u stečaj

Bez autora
Mar 17 2015

Opštinski sud u Bihaću pokrenuo je juče stečajni postupak u preduzeću "Tuš Trade" Bihać. Naime, pokretanjem stečajnog postupka u ovoj firmi, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca "Tuš", koji se povukao sa bh. tržišta i ostao dužan domaćim dobavljačima oko 20 miliona maraka, obistinili su se strahovi domaćih firmi kojima je "Tuš" ostao dužan, a koje su mjesecima upozoravale da neće moći naplatiti svoja dugovanja ukoliko dođe do stečaja. Teško će se svi domaći privrednici koji imaju potraživanja od "Tuša" uspjeti naplatiti, jer ova firma nema dovoljno imovine u stečajnoj masi, jer je najviše te imovine u robi. U Opštinskom sudu Bihać juče su nam kazali da je rješenjem otvoren stečajni postupak nad "Tuš Trade" Bihać, a da su razlozi navedeni u rješenju koje je objavljeno na oglasnoj tabli suda i koje će biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

"Tuš" otišao u stečajOpštinski sud u Bihaću pokrenuo je juče stečajni postupak u preduzeću "Tuš Trade" Bihać, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, pokretanjem stečajnog postupka u ovoj firmi, koja je poslovala u okviru slovenačkog trgovačkog lanca "Tuš", koji se povukao sa bh. tržišta i ostao dužan domaćim dobavljačima oko 20 miliona maraka, obistinili su se strahovi domaćih firmi kojima je "Tuš" ostao dužan, a koje su mjesecima upozoravale da neće moći naplatiti svoja dugovanja ukoliko dođe do stečaja.

Kako smo u toku jučerašnjeg dana uspjeli saznati, teško će se svi domaći privrednici koji imaju potraživanja od "Tuša" uspjeti naplatiti, jer ova firma nema dovoljno imovine u stečajnoj masi, jer je najviše te imovine u robi.

U Opštinskom sudu Bihać juče su nam kazali da je rješenjem otvoren stečajni postupak nad "Tuš Trade" Bihać, a da su razlozi navedeni u rješenju koje je objavljeno na oglasnoj tabli suda i koje će biti objavljeno u "Službenim novinama FBiH".

"Ispitno ročište na kojem će se ispitati prijave potraživanja stečajnih povjerilaca biće održano 29. maja 2015. godine sa početkom u 11 časova", kazali su nam iz ovog suda.

Inače, iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH ranije su upozorili da kompanija "Tuš" pokušava "na mala vrata" da se izvuče s nelegalno ostvarenom ogromnom dobiti i to putem proglašavanja stečaja firme "Tuš Trade" Bihać, ali i da nadležne institucije gotovo ništa ne rade da to spriječe.

"Ako Sud donese odluku o otvaranju stečaja nad 'Tuš Tradeom', u tom slučaju svi parnični postupci koji su pokrenuti prema toj firmi biće prekinuti i svi bh. privrednici dobavljači 'Tuša' kao povjerioci, odnosno tužioci, će biti pozvani da prijave svoja potraživanja u stečajnom postupku", rekli su tada iz STK BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik