U devet mjeseci pad izvoza i uvoza

Bez autora
Oct 31 2012

Hrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine bilježi blagi pad izvoza, izraženo u kunama za 0,8 posto, a u eurima za 2,2 posto, dok se kod uvoza u kunama bilježi rast za 0,4 posto, a u eurima pad od 0,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 57,7 posto. U razdoblju od početka siječnja do kraja rujna ove godine hrvatski je robni izvoz iznosio 52,9 milijardi kuna i bio je 0,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Uvoz je istodobno porastao za 0,4 posto, na 91,7 milijardi kuna. Tako je vanjskotrgovnski deficit iznosio 38,8 milijardi kuna, što je za 2,2 posto više nego u devet mjeseci prošle godine. Iskazan pak u eurima (uz rast tečaja eura od 1,4 posto) hrvatski je robni izvoz u prvih devet ovogodišnjih iznosio 7,04 milijarde eura, što predstavlja pad od 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok uvoz bilježi pad od 0,9 posto, na 12,2 milijarde eura.

U devet mjeseci pad izvoza i uvozaHrvatska u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine bilježi blagi pad izvoza, izraženo u kunama za 0,8 posto, a u eurima za 2,2 posto, dok se kod uvoza u kunama bilježi rast za 0,4 posto, a u eurima pad od 0,9 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet ovogodišnjih mjeseci iznosi 57,7 posto, pokazuju danas objavljeni privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U razdoblju od početka siječnja do kraja rujna ove godine hrvatski je robni izvoz iznosio 52,9 milijardi kuna i bio je 0,8 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine. Uvoz je istodobno porastao za 0,4 posto, na 91,7 milijardi kuna. Tako je vanjskotrgovnski deficit iznosio 38,8 milijardi kuna, što je za 2,2 posto više nego u devet mjeseci prošle godine.

Iskazan pak u eurima (uz rast tečaja eura od 1,4 posto) hrvatski je robni izvoz u prvih devet ovogodišnjih iznosio 7,04 milijarde eura, što predstavlja pad od 2,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok uvoz bilježi pad od 0,9 posto, na 12,2 milijarde eura.

Manjak u robnoj razmjeni tako iznosi 5,1 milijardu eura, što je u odnosu na devet mjeseci lani porast za 0,8 posto.

Podaci DZS-a samo za rujan pokazuju da su i hrvatski izvoz i uvoz u odnosu na rujan prošle godine pali za 12,7 posto, te je izvoz u devetom ovogodišnjem mjesecu iznosio 775 milijuna eura, a uvoz gotovo 1,29 milijarde eura. Stoga je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom samo u rujnu iznosio 520,5 milijuna eura, što je također 12,7 posto manje nego u rujnu lani.

Statistički podaci za prvih devet mjeseci 2012. godine pokazuje osjetan pad izvoza u nekoliko značajnih izvoznih djelatnosti, poput brodogradnje.

Izvoz u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod čime statistika vodi brodogradnju, u razdoblju od početka siječnja do kraja rujna ove godine iznosio je 493,5 milijuna eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani pad za 44,5 posto. Istodobno je izvoz u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda smanjen za 25,6 posto, na 415,8 milijuna eura.

Nasuprot tomu, u prvih je devet mjeseci ove godine izvoz u proizvodnji strojeva i uređaja porastao za 7,8 posto, na 505 milijuna eura, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 5,4 posto, na 486,5 milijuna eura, u proizvodnji električne opreme za 3,8 posto, na 523,2 milijuna eura, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 3,6 posto, na 854,1 milijun eura.

Najvažniji trgovinski partner Hrvatske i nadalje su zemlje Europske unije, u koje je u devet ovogodišnjih mjeseci izvezeno robe u vrijednosti većoj od 4 milijarde eura, što je za 5,3 posto manje nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz EU istodobno porastao za 1,9 posto, na 7,6 milijardi eura.

Pojedinačno među članicama EU Hrvatskoj su najvažniji partneri Italija i Njemačka. Podaci DZS-a tako pokazuju da je u Italiju u do kraja rujna ove godine Hrvatska izvezla roba u vrijednosti od 1,07 milijardi eura ili 9,1 posto manje nego u isto vrijeme lani, uz istovremeni rast uvoza iz te zemlje za 4,6 posto, na 2,05 milijardi eura. Izvoz u Njemačku je pak porastao za 1,2 posto, na 742,6 milijuna eura, dok je uvoz iz te zemlje povećan 2,4 posto, na 1,55 milijardi eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik