U januaru zabeležen pad prometa robe u trgovini na malo

Bez autora
Feb 28 2013

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u januaru 2013. godine, u odnosu na januar 2012. godine, veći u tekućim cenama za 1,9 posto, dok je u stalnim cenama manji za 9,3 posto. U januaru ove godine promet robe manji je u tekućim cenama za 26,1 posto, a u stalnim cenama za 26,2 posto, nego u decembru prošle godine.Promet robe u trgovini na malo u januaru 2013. godine, u poređenju sa prošlogodišnjim prosekom, manji je u tekućim cenama za 16,3 posto, a u stalnim cenama za 20,4 posto.

U januaru zabeležen pad prometa robe u trgovini na maloRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je promet robe u trgovini na malo u januaru 2013. godine, u odnosu na januar 2012. godine, veći u tekućim cenama za 1,9 posto, dok je u stalnim cenama manji za 9,3 posto.

U saopštenju se navodi da je u januaru ove godine promet robe manji u tekućim cenama za 26,1 posto, a u stalnim cenama za 26,2 posto, nego u decembru prošle godine.

Promet robe u trgovini na malo u januaru 2013. godine, u poređenju sa prošlogodišnjim prosekom, manji je u tekućim cenama za 16,3 posto, a u stalnim cenama za 20,4 posto.

Podaci pravnih lica o prometu robe u trgovini na malo dobijeni su na osnovu redovnog mesečnog statističkog istraživanja “Mesečni izveštaj trgovine na malo”, a promet preduzetnika na osnovu prijava PDV-a dobijenih od Poreske uprave za posmatrani period.

Sve indekse treba tretirati kao prethodne, što znači da može doći do izvesnih korekcija na osnovu rezultata iz tromesečnog statističkog istraživanja (za skup pravnih lica) i obrađenih tromesečnih prijava PDV-a (za skup preduzetnika).

Indeksi prometa robe u stalnim cenama dobijeni su deflacioniranjem indeksa u tekućim cenama odgovarajućim indeksima potrošačkih cena, iz kojih su isključeni voda (iz komunalnih sistema), struja i motorna vozila, motocikli i delovi, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik