U Sarajevu i Banjoj Luci o mogućnostima izvoza u zemlje EFTA

Bez autora
Feb 10 2015

U Sarajevu i Banjoj Luci naredne sedmice bit će održani seminari za predstavnike poslovne zajednice o temi "Mogućnosti unapređenja trgovinske saradnje i izvoza BiH na tržište zemalja EFTA“. Jednodnevne seminare organizuju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sekretarijat EFTA i Vanjskotrgovinska komora BiH. Seminar u Sarajevu bit će održan 17. februara, a u Banjoj Luci dva dana kasnije. Osnovni cilj je da predstavnici poslovne zajednice u BiH budu upoznati o osnovnim odredbama Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i zemalja EFTA, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, te o mogućnostima unapređenja trgovinske razmjene i izvoza.

U Sarajevu i Banjoj Luci o mogućnostima izvoza u zemlje EFTAU Sarajevu i Banjoj Luci naredne sedmice bit će održani seminari za predstavnike poslovne zajednice o temi "Mogućnosti unapređenja trgovinske saradnje i izvoza BiH na tržište zemalja EFTA“.

Jednodnevne seminare organizuju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sekretarijat EFTA i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Seminar u Sarajevu bit će održan 17. februara, a u Banjoj Luci dva dana kasnije.

Osnovni cilj je da predstavnici poslovne zajednice u BiH budu upoznati o osnovnim odredbama Sporazuma o slobodnoj trgovini između BiH i zemalja EFTA, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, te o mogućnostima unapređenja trgovinske razmjene i izvoza.

EFTA-u (Evropski sporazum o slobodnoj trgovini) čine Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn. Radi se o tržištu od 13 miliona izuzetno bogatih stanovnika s 894,2 milijarde eura bruto domaćeg proizvoda, odnosno 68.000 eura dohotka po stanovniku.

Ekonomski analitičari ocjenjuju da Sporazum EFTA predstavlja veliku priliku za bh. izvoz.

BiH s ovom trgovinskom grupacijom još od 2012. ima pozitivan saldo trgovinske razmjene. Tako je tokom 2013. izvoz BiH u EFTA-u iznosio oko 139 miliona maraka, a uvoz iz EFTA-e oko 75 miliona maraka, s pozitivnim saldom od 64 miliona maraka.

Nadalje, u devet mjeseci 2014. nastavljen je trend rasta izvoza i uvoza BiH u EFTA grupaciju, a pozitivan saldo razmjene iznosi 62,6 miliona maraka.

Polaznici seminara bit će upoznati i o praktičnim pitanjima u vezi s primjenom tehničkih propisa i standarda, odnosno sanitarnih i fitosanitarnih mjera od zemalja EFTA-e, a s aspekta neophodnosti ispunjavanja odgovarajućih uvjeta za plasman robe na tržišta Švajcarske, Lihtenštajna, Norveške i Islanda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik