U teretnom železničkom saobraćaju planiran prevoz oko 9,8 miliona tona robe

Bez autora
Dec 09 2012

Redom vožnje teretnih vozova za 2012/2013. godinu predviđeno je da se omogući realizacija planiranog prevoza i obima rada u robnom saobraćaju u narednih godinu dana. Red vožnje je projektovan tako da na godišnjem nivou bude prevezeno planiranih oko 9,8 miliona tona robe, odnosno blizu 2,9 milijardi netotonskih kilometara (prosečno dnevno nešto više od 7,9 miliona NTKM), što je za oko dva posto više od procenjene realizacije u ovoj godini. Za red vožnje 2012/2013. godine “Železnice Srbije” ugovorile su saobraćaj 248 međunarodnih teretnih vozova. Od toga, 135 vozova planirano je da saobraća redovno, najmanje jednom nedeljno, i 113 vozova po potrebi. U poređenju sa vazećim redom vožnje, za novi red vožnje, planirano je da saobraća 16 vozova više.

U teretnom železničkom saobraćaju planiran prevoz oko 9,8 miliona tona robeRedom vožnje teretnih vozova za 2012/2013. godinu predviđeno je da se omogući realizacija planiranog prevoza i obima rada u robnom saobraćaju u narednih godinu dana.

Red vožnje je projektovan tako da na godišnjem nivou bude prevezeno planiranih oko 9,8 miliona tona robe, odnosno blizu 2,9 milijardi netotonskih kilometara (prosečno dnevno nešto više od 7,9 miliona NTKM), što je za oko dva posto više od procenjene realizacije u ovoj godini.

Za red vožnje 2012/2013. godine “Železnice Srbije” ugovorile su saobraćaj 248 međunarodnih teretnih vozova. Od toga, 135 vozova planirano je da saobraća redovno, najmanje jednom nedeljno, i 113 vozova po potrebi. U poređenju sa vazećim redom vožnje, za novi red vožnje, planirano je da saobraća 16 vozova više.

Imajući u vidu korisnike prevoznih usluga, za nastupajući red vožnje, planiran je saobraćaj 105 vozova za potrebe železničkih preduzeća, 45 vozova za potrebe špediterskih firmi Kuhne&Nagel/Schenker/Express i 11 vozova za potrebe špediterske firme IFB iz Belgije. Preostalih 87 vozova je planirano da saobraćaju za ostale korisnike.

Kao i u vazećem redu vožnje, špediterske firme Kuhne&Nagel/Schenker/Express planiraju da organizuju saobraćaj vozova iz Zapadne Evrope, preko Soprona, u tranzitu preko “Železnica Srbije”, za Makedoniji, Grčku, Bugarsku i Tursku. Pored navedenih međunarodnih tranzitnih vozova, firme Kuhne&Nagel/Schenker/Express planiraju saobraćaj vozova iz Soprona do Beograd ranžirne, gde će se ti vozovi ranžirati i od njih formirati novi vozovi koji će saobraćati u smeru ka Grčkoj i Turskoj.

Za potrebe firme IFB, pored postojećih kontejnerskih vozova iz Soprona za Grcku i Tursku,  saobraćaće i novi kontejnerski voz na relaciji Sopron - Skopje i obratno.

Tri para redovnih vozova su planirana za potrebe Fiat automobili Srbija (FAS) na relaciji Kragujevac – Bar - Kragujevac. Za prevoz Fiat automobila iz Kragujevca za Nemačku,  jednom nedeljno će saobraćati voz na relaciji Kragujevac-Etzin-Kragujevac. Prevoz automobila Fiat 500L iz Kragujevca za Bar i za Etzin, obavlja se privatnim kolima nemačke firme Mosolf.

U unutrašnjem teretnom saobraćaju planiran je saobraćaj 397 vozova, što je manje za pet vozova u odnosu na važeći red vožnje. Od toga, saobraćaće 97 redovnih, 36 kalendarisanih i 264 fakultativnih vozova.

Posmatrano po vrstama vozova, u saobraćaju će biti 71 direktni voz, 153 deoničkih vozova, 88 sabirnih vozova i  85 kružnih vozova.

Planiran je saobraćaj novih vozova na relacijama Dimitrovgrad – Crveni Krst – Beograd ranžirna, Resavica – Sremska Mitrovica, Sremska Mitrovica – Resavica, Bor teretna – Zaječar, Zaječar – Bor teretna, Zaječar – Prahovo pristanište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik