Ujedinjeno Kraljevstvo otvoreno za robu iz Srbije

Bez autora
May 11 2022

Tržište Ujedinjenog Kraljevstva sa preko 67 miliona potrošača predstavlja veliku šansu za jačanje privrednih odnosa sa Srbijom, posebno uzimajući u obzir ustanovljen novi Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske i Republike Srbije, nakon izlaska UK iz EU zajednice, istaknuto je na sastanku Mihaila Vesovića, direktora Sektora za internacionalizaciju PKS i Krisa Bartona, komesara za trgovinu sa Evropom Njenog Veličanstva, Odeljenja za međunarodnu trgovinu.

Kako je istaknuto na sastanku, srpski primarni potencijal u saradnji sa UK ogleda se u plasiranju širokog asortimana poljoprivrednih proizvoda na ovo tržište, poput zamrznutog voća i povrća, konditorskih proizvoda i bezalkoholnih pića.

Istovremeno, postoje velike mogućnosti za nove investicije britanskih kompanija u sektor energetike, obnovljive izvore energije, rudarstva, infrastrukturne projekte, ali i  farmaceutski sektor.

“Postoji velika želja od strane Ujedinjenog Kraljevstva da se produbi trgovinska saradnja na svim nivoima”, istakao je Barton.

Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje jedno od najinteresantnijih tržišta u Evropi, sa lakim pristupom, dobro organizovanom logističkom mrežom, snažnim finansijskim sektorom i visoko inovativnom industrijom, visokim stepenom profesionalnosti i jasnom, ali lako razumljivom poslovnom kulturom.

Kako usluge predstavljaju skoro 80 odsto BDP-a Velike Britanije i 45 odsto njenog celokupnog izvoza, u razmeni usluga sa Srbijom, Ujedinjeno Kraljevstvo je rangirano na 3. mestu, sa preko milijardu evra ukupne razmene u 2021. godini, u okviru koje dominiraju IT usluge.

I pored činjenice u kojima se novi trgovinski Sporazum između Srbije i UK neometano odvija, i dalje postoje izazovi u unapređenju sporazuma, a koji se odnose na uvođenje trilateralne akumulacije porekla robe između Srbije – EU – UK.

Ukupna vrednost ostvarene spoljnotrgovinske razmene Srbije i UK je iznosila 623 miliona EUR što je povećanje od 17,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine. U ovom periodu je ostvaren suficit od 91 miliona evra. Pokrivenost izvoza uvozom iznosila je 134 procenta.

U ovom periodu, ostvarena vrednost izvoza Srbije u UK je 357 miliona evra što je povećanje od 22,5 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, dok je ukupno uvezeno robe u vrednosti od 266 miliona evra što predstavlja povećanje od 12 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik