Ukidanje kosovskih taksi prilika za ponovno pozicioniranje bh. kompanija

Bez autora
Apr 02 2020

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) smatraju da je ukidanje kosovskih taksi na robu iz BiH prilika za ponovno obnavljanje ugovora koji su naši izvoznici imali u periodu prije uvođenja taksi, te da otvara mogućnost i drugim kompanijama za ulazak na tržište Kosova.

– S obzirom na to da su u prethodnom periodu proizvodi naših kompanija izgubili mjesto na kosovskim policama koje su zauzele zemlje Evropske unije i drugih tržišta, trenutne okolnosti u poslovanju kompanija izazvane pandemijom COVID-19, mogle bi stvoriti priliku za brži povratak i ponovno pozicioniranje naših kompanija na tržištu Kosova – kazali su za Fenu iz VTKBiH.

Međutim, pri tome, kako su naglasili, jednako treba voditi računa o zadovoljavanju potreba na domaćem, bh. tržištu, ali i raspoloživim proizvodnim kapacitetima domaćih kompanija u ovim momentima.

– Svakako, pozdravljamo odluku Vlade Kosova o ukidanju taksi, budući da će se stvoriti prilike za saradnju i za nove kompanije, imajući u vidu komparativne prednosti poput blizine naših tržišta i nižih transportnih troškova – ističu iz VTKBiH.

U periodu prije uvođenja taksi agroindustrijski sektor, prvenstveno industrija mlijeka i mliječnih proizvoda, te mesna industrija, imale su partnere na tržištu Kosova na koje su plasirali svoje proizvode. Nakon uvođenja taksi, tačnije u 2019. godini izvoz na Kosovo iznosio je 13,5 miliona KM (90 posto manje u odnosu na 2018. godinu), a u izvozu je dominirala obuća i odjeća.

Uvoz sa Kosova iznosio je 12,83 miliona KM (22 posto manje u odnosu na 2018.). Proizvodi sa najvećom vrijednošću u uvozu su koža, proizvodi od željeza i čelika, alkoholna pića.

Vlada Kosova je, kako su prenijeli mediji, donijela odluku o ukidanju takse na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije uz obrazloženje da će odluka važiti do 15. juna ove godine kada će biti sagledani rezultati njene primjene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik