Ukupan obim razmjene Srpske približno tri milijarde dolara

Bez autora
Jun 29 2022

Republika Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 2,835 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 80,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prvih pet mjeseci ove godine bila je 1,26 milijardi dolara i veća je za 25,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz ostvaren u prvih pet mjeseci ove godine bio je skoro 1,57 milijardi dolara i veći je za 24,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je najveći obim spoljnotrgovinske razmjene više od 502 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 406,7 miliona dolara sa Italijom, više od 270 miliona dolara sa Njemačkom.

Posmatrane prema grupacijama zemalja, Srpska je za prvih pet mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskom poslovanju sa zemljama EU ostvarila izvoz od 879,48 miliona dolara, a uvoz od 900,9 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog izvoza u EU za prvih pet mjeseci ove godine povećana je za 15,7 odsto, a uvoza je povećana za 20,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik