Ukupan obim razmjene Srpske veći od 628 miliona evra

Bez autora
Mar 31 2020

Republika Srpska je za prva dva mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 628,37 miliona evra, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 77,7 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za prva dva mjeseca ove godine bila je 274,8 miliona evra i manja je za 4,6 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U uporednom periodu vrijednost ostvarenog uvoza bila je 353,57 miliona evra i veća je za 2,9 odsto.

Srpska je za prva dva mjeseca ove godine najveću vrijednost spoljnotrgovinske razmjene od skoro 90 miliona evra ostvarila sa Italijom, zatim 88,3 miliona evra sa Srbijom, 65,5 miliona evra sa Njemačkom.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je takav rezultat spoljnotrgovinske razmjene prvenstveno zbog pada izvoza na tržišta EU i da su to podaci “za neku istoriju”, jer se odnose na period dok pandemija virusa korona nije zatresla Evropu.

On je istakao da virus korona nije izazvao samo potrese u zdravstvenom sektoru, već i u ekonomiji, a da će, vjerovatno, sve to imati implikacija i na društvene odnose.

“Uzmimo primjer EU, koja je naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner. Šengenski sporazum, kao jedno od glavnih dostignuća Unije, bačen je u aut. Jedna zemlja članica zabranjuje izvoz drugim dezinfekcionih sredstava, medicinske opreme, biocida. Nema slobodnog kretanja. Prvo se otpuštaju radnici iz trećih zemalja, pa nerezidentni zemlje članice. Zaustavljene su aktivnosti pojedinih grana realnog i uslužnog sektora”, naveo je Markićević.

On je naglasio da će sve to iziskivati, posebno u ekonomiji, izradu prvo kratkoročnih, sanacionih planova, a potom planova oporavka i revitalizacije privrede, najvjerovatnije, uz jači državni intervencionizam u odnosu na period prije pandemije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik