Ulazak Hrvatske u EU doneće dominaciju Srbije u CEFTA regionu

Bez autora
May 22 2013

Ulazak Hrvatske u EU doneće Srbiji niz prednosti, kao što su dominantan položaj u CEFTA regionu i povećanje suficita u razmeni sa okolnim zemljama, a očekuje se i više investicija.CEFTA je moderan sporazum koji uskoro otvara novo poglavlje u uslugama. EU je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, i na to tržište odlazi 56 posto izvoza, a drugi je CEFTA sa oko 17 posto.

Ulazak Hrvatske u EU doneće dominaciju Srbije u CEFTA regionuUlazak Hrvatske u EU doneće Srbiji niz prednosti, kao što su dominantan položaj u CEFTA regionu i povećanje suficita u razmeni sa okolnim zemljama, a očekuje se i više investicija, ocenjeno je danas na stručnom skupu “CEFTA nakon pristupanja Hrvatske EU” održanom u PKS u Beogradu.

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Bojana Todorović istakla je da je CEFTA moderan sporazum koji uskoro otvara novo poglavlje u uslugama.

Ona je napomenula da je EU prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, i na to tržište odlazi 56 posto izvoza, a drugi je CEFTA sa oko 17 posto.

Govoreći o carinama za duvan, Todorović je objasnila da zbog problema sa kojima je suočena domaća duvanska industrije ne bi bilo u redu da se preferencijali iz CEFTE prebacuju u EU jer bi postojala opasnost od konkurencije.

Mi smo shvatili problem i branimo ga pred EU, rekla je ona istakavši da očekuje ili da se ublaži princip preferencijala ili da se ne primeni.

Evropska komisija pokrenula je pregovore sa svim potpisnicama CEFTA sporazuma o izmeni SSP-a i pratećim aneksima, sa ciljem da se za Hrvatsku zadrže isti uslovi izvoza na njihovo tržište. Početkom juna očekuje se odgovor Evropske komisije, navela je Todorović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ukazao je na niz prednosti CEFTA sporazuma, koji priprema region za integracione procese i stabilizuje tržište. EU podržava tradicionalne domaće proizvode, ali treba da su u skladu sa standardima Unije.

Dežer je naglasio da investitorima treba ukazati na sve prednosti CEFTA regiona.

Predsednik PKS Željko Sertić poručio je da komora daje podršku domaćem poljoprivredno-prehrambenom sektoru za zadržavanje postojećih carina. Pojedine stvari biće olakšavajuće, neke otežavajuće, ali naša saradanja ostaje snažna i velika, rekao je Sertić i čestitao ambasadoru Hrvatske Željku Kuprešaku na skorom članstvu te zemlje u EU.

Ambasador Kuprešak istakao je da je ulazak Hrvatske u EU važna poruka za zemlje regiona – da dobijajaju zagovornika njihovog što bržeg priključenja Uniji. Proces proširenja EU se nastavlja, to je snažna poruka ohrabrenja i čvrst dokaz da se posle ulaska Hrvatske, proces proširenja Unije neće biti završen, rekao je Kuprešak.

On je istakao da je ulazak Hrvatske u EU velika šansa za zajednički nastup srpskih i hrvatskih kompanija na trećim tržištima.

Predstavnici država CEFTE koji su učestovali na današnjem skupu u PKS istakli su da ulazak Hrvatske neće uneti neke drastične promene u odnose u CEFTA regionu, i da će dati podstrek integracijama u EU.

Pomoćnik ministra za trgovinu i turizam Republike Srpske Dušanka Tegeltija rekla je da se Republika Srpska kao entitet plaši ulaska Hrvatske u EU, jer ima suficit u razmeni sa tom zemljom.

Zbog određenih tehničkih i carinskih barijera, nećemo moći da izvozimo, dok će proizvodi iz Hrvatske poskupeti, kazala je ona, dodavši da će se Republika Srpska iz tih razloga okrenuti drugim tržištima, i to najviše Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik