Uskoro ista prava kao u EU

Bez autora
Nov 08 2012

Potrošači u Crnoj Gori ubrzo će imati ista prava kao i građani Evropske unije. Cilj projekta koji finansira Evropska unija jeste, između ostalog, da građani shvate da treba da kupuju proizvode koje žele, gdje žele, da imaju pravo ponekad i da se predomisle kao i da prodavci ne smiju da ih obmanjuju. Građani Crne Gore uživaće vrlo brzo ista prava kao i potrošači u Evropskoj Uniji jer je naša država počela primijenu i trećeg Nacionalnog programa o zaštiti potrošača. Cilj je da se postignu što bolji uslovi za potrošače što podrazumijeva adekvatne i transparentne cijene, kvalitet usluga, lako razumljive informacije za korisnike uključujući i pružanje savjeta...

Uskoro ista prava kao u EUPotrošači u Crnoj Gori ubrzo će imati ista prava kao i građani Evropske unije. Cilj projekta koji finansira Evropska unija jeste, između ostalog, da građani shvate da treba da kupuju proizvode koje žele, gdje žele, da imaju pravo ponekad i da se predomisle kao i da prodavci ne smiju da ih obmanjuju.

Građani Crne Gore uživaće vrlo brzo ista prava kao i potrošači u Evropskoj Uniji jer je naša država počela primijenu i trećeg Nacionalnog programa o zaštiti potrošača kazala je glavna tržišna inspektorka Rada Marković.

"Cilj je da se postignu što bolji uslovi za potrošače što podrazumijeva adekvatne i transparentne cijene, kvalitet usluga, lako razumljive informacije za korisnike uključujući i pružanje savjeta", rekla je Marković, prenosi AntenaM.

Šef sektora za implementaciju projekata u Delegaciji Evropske Unije Andre Lis kaže da je primjetan napredak Crne Gore i na tom polju. Lis podsjeća potrošače da iskoriste svoja prava:

"Kupite šta želite i gdje želite. Ako proizvod ne valja vratite ga. Hrana i ostali proizvodi moraju zadovoljavati visoke sigurnosne standarde, ugovori prema potrošačima moraju biti fer, a potrošači se ponekad mogu i predomisliti, ne smiju biti obmanuti i mora postojati efektivan pravni lijek za prekogranične sporove".

No, problem je što potrošači upravo nijesu informisani o svojim pravima. Za to, međutim, imaju rješenje. Rada Marković kaže da je za narednu godinu planirano otvaranje tri centra koji će informisati i savjetovati potrošače.

Ekspert za zaštitu potrošača Eva Gunter napominje da u velikom broju zemalja pojedine nevladine organizacije i agencije nijesu svjesne da njihove odluke negativno utiču na potrošače. Rješenje je Nacionalni program za zaštitu potrošača :

"On sve aktere povezuje i čini ih svjesnim o potrebama potrošača i obezbjeđuje da se planirane aktivnosti koordinišu i da se harmonizuju u ranoj fazi. Obezbjeđuje da se prava i interesi potrošača poštuju u svim područjima zato mi je drago da je Crna Gora jako aktivna na ovom području", kazala je.

Projekat koji finansira EU sa 700 hiljada eura trebalo bi da u narednih 18 mjeseci obezbijedi mnogo efikasniji rad Tržišne inspekcije a li i da zaštiti potrošače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik