Uskoro potpisivanje deklaracije sa velikim trgovcima

Bez autora
Dec 17 2012

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da bi do kraja godine sa velikim trgovinskim lanacima, trebalo da bude potpisana Deklaracija o principima, vrednostima i načinima društveno odgovornog poslovanja posle čega bi usledilo i formiranje “socijalne korpe”. Na taj način bi se izašlo u susret zahtevima potrošača u cilju obezbeđivanja što pristupačnijih cena i kvaliteta usluge u vreme krize. To nije nikakva naredba i formalna obaveza, ali jesu načela oko kojih postoji konsenzus svih velikih trgovinskih lanaca. Posle potpisivanja deklaracije sa trgovcima, krenuće se u aktivno formiranje socijalne korpe za najugroženije kategorije stanovništa, a to bi značilo da trgovci i proizvođači iz svog asortimana ponude po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih.

Uskoro potpisivanje deklaracije sa velikim trgovcimaMinistar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da bi do kraja godine sa velikim trgovinskim lanacima, trebalo da bude potpisana Deklaracija o principima, vrednostima i načinima društveno odgovornog poslovanja posle čega bi usledilo i formiranje “socijalne korpe”.

Na taj način bi se izašlo u susret zahtevima potrošača u cilju obezbeđivanja što pristupačnijih cena i kvaliteta usluge u vreme krize. To nije nikakva naredba i formalna obaveza, ali jesu načela oko kojih postoji konsenzus svih velikih trgovinskih lanaca, istakao je ministar Ljajić.

Prema Ljajiću, posle potpisivanja deklaracije sa trgovcima, krenuće se u aktivno formiranje socijalne korpe za najugroženije kategorije stanovništa, a to bi značilo da trgovci i proizvođači iz svog asortimana ponude po jedan proizvod po znatno nižoj ceni od ostalih.

Ljajić je naglasio da će se država truditi da unapređuje tržište i da se bori protiv poskupljenja isključivo tržišnim mehanizmima i da će biti izbegnuto svako administriranje koje su u proteklom periodu kritikovali ne samo trgovci već i Evropska unija.

Cilj je da se stvore takvi tržišni uslovi da se cene formiraju slobodno na tržištu, zavisno od ponude i tražnje.
Ljajić je poručio da će država učiniti sve da se stvori dobar pravni i poslovni ambijent.

On je istakao kako će i u uslovima visoke stope inflacije, biti korišteni svi tržišni mehanizmi radi obezbedivanja cenovne i tržišne stabilnosti, a jedna od mera jeste i intervencija iz Robnih rezerevi koje će u narednom periodu biti modernizovane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik