Uskoro protokol o trgovini između BiH i Hrvatske

Bez autora
Feb 21 2012

BiH i Hrvatska uskoro će otpočeti razgovore o potpisivanju protokola o trgovini da bi se ublažile posljedice koje će obje zemlje imati hrvatskim ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTA sporazuma. Potpisivanje tog protokola je sve izvjesnije i ministarstvo intenzivno radi na analizama i pripremama strateških dokumenata u vezi s tim. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala sa EU, ima klauzula koja kaže da se nakon određenog vremena obje ugovorne strane odnosno EU i BiH mogu dogovoriti o daljoj liberalizaciji. Naime, danom ulaska u EU, Hrvatska napušta multilateralni dogovor o slobodnoj regionalnoj trgovini CEFTA. To praktično znači da će hrvatski poljoprivredni proizvođači i privrednici prilikom izvoza neke robe mliječnog i animalnog porijekla u BiH morati plaćati punu carinu na tu robu. Visina te carine zavisiće od proizvoda do proizvoda.

Uskoro protokol o trgovini između BiH i HrvatskeBiH i Hrvatska uskoro će otpočeti razgovore o potpisivanju protokola o trgovini da bi se ublažile posljedice koje će obje zemlje imati hrvatskim ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTA sporazuma, saznaju "Nezavisne".

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je potpisivanje tog protokola sve izvjesnije i da ministarstvo intenzivno radi na analizama i pripremama strateških dokumenata u vezi s tim.

On pojašnjava da Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) koji je BiH potpisala sa EU, ima klauzula koja kaže da se nakon određenog vremena obje ugovorne strane odnosno EU i BiH mogu dogovoriti o daljoj liberalizaciji.

"Sa starim i s novim ministrom razgovarali smo ako budemo morali dogovarati dodatni protokol, šta ćemo i kako ćemo", rekao je Mekić.

Naime, danom ulaska u EU, Hrvatska napušta multilateralni dogovor o slobodnoj regionalnoj trgovini CEFTA. To praktično znači da će hrvatski poljoprivredni proizvođači i privrednici prilikom izvoza neke robe mliječnog i animalnog porijekla u BiH morati plaćati punu carinu na tu robu. Visina te carine zavisiće od proizvoda do proizvoda. Sa druge strane, poljoprivredni proizvođači iz BiH neće moći svoju robu prodavati na tržištu Hrvatske jer ne zadovoljavaju standarde EU. Iako se SSP-om predviđa da BiH početkom sljedeće godine ukine većinu carina na proizvode iz EU, to nije slučaj s pojedinim proizvodima mliječnog i animalnog porijekla.

"Ukinućemo većinu carina, ali dok ne postanemo punopravni član EU, ostaće carine na pojedine proizvode mliječnog i animalnog porijekla. U toj grupi proizvoda na kojima će ostati carina dobar dio dođe iz Hrvatske i zato su oni u panici", pojasnio je Mekić.

Glavni zagovornik potpisivanja ovog protokla jeste upravo Hrvatska, koja će na sve načine pokušati da stanje u trgovini sa BiH ostane kao i do sada, jer godišnje u BiH uveze više od 1,3 milijarde KM prehrambenih proizvoda.

Ekonomski analitičari u BiH upozoravaju da do toga ne smije doći jer bi hrvatski proizvođači imali povlašteni položaj u odnosu na zemlje EU i bili bi daleko konkurentniji i superiorniji u odnosu na proizvođače iz BiH.

"Iz dva razloga, a prvi je da EU nudi pogodnosti pristupnih fondova jer poznato je kako se finansira agroindustrijski kompleks u EU, a to je da pola budžeta EU odlazi na podsticaje u poljoprivredi. U tom slučaju biće subvencionirani proizvodi iz Hrvatske. Sa druge strane, omogućeno je Vladi Hrvatske da subvencionira svoje proizvođače, što i čini. Kada već u startu imamo veću konkurentsku sposobnost hrvatskih proizvoda plus subvencije EU, plus subvencije Vlade Hrvatske, proizvođači u BiH bi bili ugušeni jer nemaju mogućnosti kao hrvatski", rekao je Duljko Hasić, analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH.

Hasić ističe da se vlasti i privrednici u Hrvatskoj na sve načine trude da zadrže postojeće stanje, nakon što postanu članica EU, ali da vlasti u BiH još ništa nisu uradile u vezi s tim.

"Evropka komisija bi trebala biti principijelna i uvažavati mišljenje bosanskohercegovačke strane. Težnja Hrvatske je da se zadrži postojeće stanje što se ne smije dozvoliti", kazao je Hasić.

Da sve ide u smjeru da ostane postojeće stanje, govore i izjave nakon sastanka koji su privrednici iz Hrvatske održali sa Slavkom Linićem i Tihomirom Jakovinom, ministrima finansija i poljoprivrede Vlade Hrvatske.

"Kada europovjerenik za poljoprivredu stigne u Hrvatsku, počeće pregovori da slobodna trgovina sa regijom ostane i nakon ulaska Hrvatske u EU", rekli su ministri nakon sastanka s privrednicima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik