Usvojen novi Carinski zakon

Bez autora
Mar 23 2010

Na današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije usvojen je novi Carinski zakon. Novi Carinski zakon sadrži osnovne institute i principe na kojima se zasniva Carinski zakon Evropske Unije, u skladu je i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i Svetske carinske organizacije, standardima revidirane Kjoto konvencije, kao i osnovnim opredeljenjima iz Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT).Novi Carinski zakon podrazumeva praćenja savremenih tokova robe i kapitala, otvorene tržišne ekonomije, sve veće liberalizacije prometa robe i usluga, zaštite interesa Republike Srbije od nezakonite i ilegalne trgovine.

Usvojen novi Carinski zakonNa današnjoj sednici Narodne skupštine Republike Srbije usvojen je novi Carinski zakon.

Novi Carinski zakon sadrži osnovne institute i principe na kojima se zasniva Carinski zakon Evropske Unije, u skladu je i sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i Svetske carinske organizacije, standardima revidirane Kjoto konvencije, kao i osnovnim opredeljenjima iz Opšteg sporazuma o carinama i trgovini (GATT).

Novi Carinski zakon podrazumeva praćenja savremenih tokova robe i kapitala, otvorene tržišne ekonomije, sve veće liberalizacije prometa robe i usluga, zaštite interesa Republike Srbije od nezakonite i ilegalne trgovine. Cilj ovog zakona je i jačanje saradnje između carinskih organa i privrednih subjekata.

Ovim zakonom pojednostavljenja je carinska procedura, odnosno omogućeno je njeno brže i efikasnije obavljanje. To se odnosi na mogućnost podnošenja carinskih isprava elektronskim putem, a sve zajedno treba da doprinese ubrzanju carinskog postupka i smanjenju troškova u spoljno-trgovinskom prometu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik