Uvoz mesa veći za 42,4 miliona KM

Bez autora
Nov 10 2014

Uvoz mesa u BiH nekontrolisano raste, a samo u prvih devet mjeseci ove godine njegova vrijednost dostigla je 161,3 miliona maraka, što je za 42,4 miliona više nego u istom periodu lani. Podaci su to Spoljnotrgovinske komore BiH, u kojoj su istakli da najviše mesa stiže iz Holandije, Poljske, Hrvatske i Austrije. BiH ne proizvodi dovoljne količine mesa i zbog toga mora da ga uvozi. Našim proizvođačima je teško i da budu konkurentni cijenom, jer je uvozno meso najčešće jeftinije, naglasili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić istakao je da nekontrolisan uvoz mesa već godinama "guši" domaću proizvodnju i da nadležne institucije ne preduzimaju dovoljno mjera da bi riješili taj problem. On je naglasio da je mesa iz uvoza svake godine sve više i da je ono nerijetko sumnjivog kvaliteta.

Uvoz mesa veći za 42,4 miliona KMUvoz mesa u BiH nekontrolisano raste, a samo u prvih devet mjeseci ove godine njegova vrijednost dostigla je 161,3 miliona maraka, što je za 42,4 miliona više nego u istom periodu lani.

Podaci su to Spoljnotrgovinske komore BiH, u kojoj su istakli da najviše mesa stiže iz Holandije, Poljske, Hrvatske i Austrije.

- BiH ne proizvodi dovoljne količine mesa i zbog toga mora da ga uvozi. Našim proizvođačima je teško i da budu konkurentni cijenom, jer je uvozno meso najčešće jeftinije - naglasili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić istakao je da nekontrolisan uvoz mesa već godinama "guši" domaću proizvodnju i da nadležne institucije ne preduzimaju dovoljno mjera da bi riješili taj problem. On je naglasio da je mesa iz uvoza svake godine sve više i da je  ono nerijetko sumnjivog kvaliteta.

- Jedini način da se zaštiti domaća proizvodnja je uvođenje prelevmana ili nekih drugih opterećenja za uvoznike. Neophodne su i strože kontrole na granicama, jer se sada uvoznicima gleda kroz prste. Ovo je nemoguće izdržati i dovešće poljoprivrednike do propasti - istakao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, ako se uzme u obzir da je ove godine vrijednost uvezenog mesa u odnosu na prošlu godinu veća za 42,4 miliona maraka, to znači da je direktno uništena dobit oko 70 farmi.

- Pored nekontrolisanog uvoza mesa, na poljoprivrednike veoma loše utiče i pad kupovne moći, zbog čega sve manje domaćinstava može da priušti sebi meso na tanjiru - istakao je Maljčić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik