Uvozimo sve i svašta, od leda do krompira!

Bez autora
May 17 2010

Među stotinama različitih artikala koji svakog meseca ulaze u Srbiju je i led, kojeg nema dovoljno u domaćoj proizvodnji. Srbija uvozi led za sve gurmanluke od mlevenog mesa. Pojedine mesne industrije, kao što je Big Bull, imaju ledomate, ali većina je prinuđena da koristi uvozni led. Stvarno je čudno što uvozimo led. Mislio sam ga i kod nas ima. Led se u mesnoj industriji koristi u pripremi roštiljskog mesa. Naime, kad se meso samelje, mišićna vlakna se gnječe, pa meso gubi neka svoja svojstva. Zato se stavlja voda, koju meso upije, pa postaje sočnije. Creva su se uvek uvozila, jer ih kod nas nikad nije bilo dovoljno. Stižu iz Kine i služe za proizvodnju kobasica. Kinezi imaju najbolju tehnologiju obrade creva, pa tako i razvijene zemlje iz Evrope šalju svinjska i ovčja creva u Kinu, gde se čiste, kalibrišu i namotavaju, pa se vraćaju u zemlje porekla. Uvozimo i spermu bika, koja se koristi kao genetski materijal za veštačko osemenjivanje, radi poboljšanja kvaliteta teladi. Na spisku robe koju ne bismo morali da uvozimo, ali ipak moramo, nalaze se i čačkalice.

Uvozimo sve i svašta, od leda do krompira!Među stotinama različitih artikala koji svakog meseca ulaze u Srbiju je i led, kojeg nema dovoljno u domaćoj proizvodnji. Srbija uvozi led za sve gurmanluke od mlevenog mesa.

Pojedine mesne industrije, kao što je Big Bull, imaju ledomate, ali većina je prinuđena da koristi uvozni led.

"Stvarno je čudno što uvozimo led. Mislio sam ga i kod nas ima. Led se u mesnoj industriji koristi u pripremi roštiljskog mesa. Naime, kad se meso samelje, mišićna vlakna se gnječe, pa meso gubi neka svoja svojstva. Zato se stavlja voda, koju meso upije, pa postaje sočnije", rekao je Nenad Budimović iz Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

"Creva su se uvek uvozila, jer ih kod nas nikad nije bilo dovoljno. Stižu iz Kine i služe za proizvodnju kobasica. Kinezi imaju najbolju tehnologiju obrade creva, pa tako i razvijene zemlje iz Evrope šalju svinjska i ovčja creva u Kinu, gde se čiste, kalibrišu i namotavaju, pa se vraćaju u zemlje porekla", rekla je Spomenka Ivetić, direktorka prodaje u Agrimesu. Uvozimo i spermu bika, koja se koristi kao genetski materijal za veštačko osemenjivanje, radi poboljšanja kvaliteta teladi.

Na spisku robe koju ne bismo morali da uvozimo, ali ipak moramo, nalaze se i čačkalice.

Voće i povrće kupujemo od afričkih zemalja, Južne Amerike i Kine. Beli luk uvozimo iz Argentine, Kine, Italije i Makedonije, a papriku iz Bosne, Grčke, Makedonije, Turske i Hrvatske. U Južnoj Africi Srbija nabavlja jabuke i kruške. U inostranstvu kupujemo i krompir, crni luk, grašak, šargarepu, voćne džemove i sokove.

Kupujemo i ruže, đumbir, tikvice, otpatke od hartije, šljokice, đonove, potpetice. U brodskim kontejnerima koji plove za Srbiju, nalaze se i priplodni konji i magarci.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je crna slika o srpskom izvozu, bar kad je reč o poljoprivredi, pogrešna. "Količine krompira, luka, paradajza i ostalog povrća i voća koje raste i u Srbiji veoma su male, pa veoma malo utiču na odnos izvoza i uvoza. Naši proizvodi se mnogo više prodaju u inostranstvu nego strani u našoj zemlji. Država ne sme da zabrani uvoz takve robe", kaže Nikolić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik