Većina kreditora prihvatila Agrokorov koncept preuzimanja Mercatora

Bez autora
Jun 16 2014

Višegodišnja saga o Agrokoru i Mercatoru u iduća bi dva tjedna, tj. do kraja ovog mjeseca napokon trebala dobiti epilog. To nameću rokovi vezani uz garancije dane u tom procesu preuzimanja, piše Poslovni dnevnik. Atmosfera i javne poruke u susjednoj Sloveniji, doduše, ne ostavljaju dojam da se u tom maratonu trči završna dionica s izvjesnim ishodom. Neka tumačenja prošlotjednog dogovora Mercatora i banaka-vjerovnika o restruktiruranju dugova, a potom i odluke odlazeće slovenske vlade da na zahtjev sindikata od Holdinga državne imovine zatraži analizu mogućih učinaka i rizika u slučaju Agrokorova ulaska u Mercator sugeriraju da je ishod zapravo još daleko od izvjesnog. No, Sloveniju uskoro ipak čekaju izvanredni parlamentarni izbori. Prodaja nacionalnog trgovačkog lanca prijemčljiva je politička tema koja od političara zahtijeva jaku retoriku.

Većina kreditora prihvatila Agrokorov koncept preuzimanja MercatoraVišegodišnja saga o Agrokoru i Mercatoru u iduća bi dva tjedna, tj. do kraja ovog mjeseca napokon trebala dobiti epilog.

To nameću rokovi vezani uz garancije dane u tom procesu preuzimanja, piše Poslovni dnevnik. Atmosfera i javne poruke u susjednoj Sloveniji, doduše, ne ostavljaju dojam da se u tom maratonu trči završna dionica s izvjesnim ishodom. Neka tumačenja prošlotjednog dogovora Mercatora i banaka-vjerovnika o restruktiruranju dugova, a potom i odluke odlazeće slovenske vlade da na zahtjev sindikata od Holdinga državne imovine zatraži analizu mogućih učinaka i rizika u slučaju Agrokorova ulaska u Mercator sugeriraju da je ishod zapravo još daleko od izvjesnog. No, Sloveniju uskoro ipak čekaju izvanredni parlamentarni izbori. Prodaja nacionalnog trgovačkog lanca prijemčljiva je politička tema koja od političara zahtijeva jaku retoriku.

Tajming izbora Agrokoru sigurno ne olakšava završnicu, a zbog strogih diskrecijskih pravila u koncernu Ivice Todorića vlada posvemašnji silenzio stampa. No, kako se neslužbeno doznaje u krugovima bliskim toj operaciji preuzimanja, usporedo s novom rundom javnih polemika o prodaji Mercatora 'agrokorovci' nesmetano odrađuju svojevrsni završni roadshow s financijerima i dioničarima slovenske kompanije.

Nakon što su u srijedu u Beču bankama kreditorima predstavili svoj koncept, odnosno financijsku konstrukciju za zajedničku kompaniju, te planove ulaganja u Mercator, do kraja tjedna u Ljubljani je navodno upriličen i sastanak s dioničarima. Sredinom ovog tjedna, pak, predviđen je još jedan ogled s ovdašnjim bankarima. Sugovornici kažu kako je već uoči tih završnih sastanaka s kreditorima dobar dio njih prihvatio Agrokorov koncept.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik