Velike mogućnosti za srpske kompanije na ruskom tržištu

Bez autora
Mar 13 2014

Vršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković izjavio je danas da Srbija i Ruska Federacija imaju dobru ekonomsku saradnju, uz ocenu da bi ona mogla da bude ojačana u oblasti industrije i izvoza poljoprivrednih proizvoda.Milenković je na otvaranju radionice "Rusija–Srbija: Izvoz bez granica" istakao da je cilj ovog skupa upoznavanje privrednika iz Srbije sa propisima u Rusiji kako bi se unapredila trgovinska saradnja dveju zemalja.

Velike mogućnosti za srpske kompanije na ruskom tržištuVršilac dužnosti direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vladimir Milenković izjavio je danas da Srbija i Ruska Federacija imaju dobru ekonomsku saradnju, uz ocenu da bi ona mogla da bude ojačana u oblasti industrije i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Milenković je na otvaranju radionice "Rusija–Srbija: Izvoz bez granica" istakao da je cilj ovog skupa upoznavanje privrednika iz Srbije sa propisima u Rusiji kako bi se unapredila trgovinska saradnja dveju zemalja.

On je ukazao na to da je Ruska Federacija, koja ima 144 miliona stanovnika, veoma atraktivno tržište za sve izvozno orijentisane zemlje, uz napomenu da dve države već sarađuju u energetskoj, saobraćajnoj i bankarskoj oblasti.

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić naveo je da je u robnoj razmeni sa Rusijom konstantno prisutan deficit na srpskoj strani, ali da se ukupna razmena stalno povećava, i da je u prošloj godini premašila tri milijarde dolara.

Sertić je precizirao da to predstavlja rast od 11,6 odsto u odnosu na 2012. godinu, uz napomenu da je u prošloj godini povećan broj kompanija iz Srbije koje posluju na tržištu Rusije.

On je ocenio da je održavanje ove radionice veoma važno za naše privrednike jer mogu da dobiju konkretne informacije o mogućnostima poslovanja na ruskom tržištu.

Radionicu su organizovali Privredna komora Srbije, SIEPA i Institut za međunarodnu integraciju.

Na skupu su učestvovali domaći i ruski stručnjaci iz radne grupe za rešavanje svih tehničkih i proceduralnih problema na koje naši privrednici nailaze prilikom izvoza u Rusku Federaciju.

U okviru jačanja ekonomske saradnje Srbije i Ruske Federacije, SIEPA je 9. januara ove godine organizovala uspešne poslovne susrete između srpskih privrednika i potencijalnih ruskih kupaca.

Tom prilikom je održan sastanak predstavnika više od 100 srpskih izvoznih kompanija sa ruskom delegacijom u cilju povećanja izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na rusko tržište.

Sastanku su prisustvovali i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Nakon ovog susreta zaključeno je da su domaćim privrednicima potrebne dodatne informacije o zakonskoj i finansijskoj regulativi kako bi se obezbedio nesmetan plasman srpskih proizvoda na tržište Rusije, a ova radionica je korak u tom pravcu.

Srbija je jedina evropska zemlja van Carinske unije Rusija–Belorusija–Kazahstan koja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, čiji potencijal nije dovoljno iskorišćen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik