Veliki trgovački lanci dnevno zarađuju i po 2.000 KM na zaokruživanju cijena

Bez autora
Sep 20 2010

Dva mjeseca od zabrane formiranja cijene robe u apoenima koji ne postoje, trgovci u FBiH i dalje pribjegavaju zaokruživanju cijena, na čemu veliki trgovački lanci dnevno zarađuju i po 2.000 KM. Od 22. jula na snazi je novi zakon o unutrašnjoj trgovini koji trgovcima nalaže da cijene robe iskazuju u domaćoj valuti u apoenima novčanica i kovanica koji su u opticaju. "Najniža" kovanica u BiH je pet konvertibilnih feninga. Međutim, u radnjama u FBiH cijene velikog broja artikala izražene su u nepostojećim apoenima, pa tako, primjera radi, kukuruzno brašno košta 0,96 KM, građani čokoladu plaćaju 1,29 KM, sir 6,82 KM, a kukicu za kupatilo 10,74 KM. Imali smo veliku borbu da bude donesen takav propis, koji će onemogućiti trgovcima da zaokružuju cijene, ali je očito problem njegova implementacija. Veliki trgovački lanci dnevno na zaokruživanju, na zavlačenju ruku u džep građana, zarade 2.000 KM. Ne poštuju potrošača. Trgovci su iskazivanje cijena u nepostojećim feninzima pravdali slobodnim formiranjem cijena, ali sada nemaju opravdanje.

Veliki trgovački lanci dnevno zarađuju i po 2.000 KM na zaokruživanju cijenaDva mjeseca od zabrane formiranja cijene robe u apoenima koji ne postoje, trgovci u FBiH i dalje pribjegavaju zaokruživanju cijena, na čemu veliki trgovački lanci dnevno zarađuju i po 2.000 KM.

U Ministarstvu trgovine Federacije BiH (FBiH) istakli su da je od 22. jula na snazi novi zakon o unutrašnjoj trgovini koji trgovcima nalaže da cijene robe iskazuju u domaćoj valuti u apoenima novčanica i kovanica koji su u opticaju, pišu "Nezavisne novine".

"Najniža" kovanica u BiH je pet konvertibilnih feninga. Međutim, u radnjama u FBiH cijene velikog broja artikala izražene su u nepostojećim apoenima, pa tako, primjera radi, kukuruzno brašno košta 0,96 KM, građani čokoladu plaćaju 1,29 KM, sir 6,82 KM, a kukicu za kupatilo 10,74 KM.

"Imali smo veliku borbu da bude donesen takav propis, koji će onemogućiti trgovcima da zaokružuju cijene, ali je očito problem njegova implementacija. Veliki trgovački lanci dnevno na zaokruživanju, na zavlačenju ruku u džep građana, zarade 2.000 KM. Ne poštuju potrošača", istakao je Mesud Lakota, sekretar Udruženja potrošača Kantona Sarajevo.

On je dodao je da su trgovci iskazivanje cijena u nepostojećim feninzima pravdali slobodnim formiranjem cijena, ali da sada nemaju opravdanje. Napomenuo je da je postojao sistem po kojem se cijena koja uključuje dva feninga zaokruživala na nula, a sedam je išlo na pet feninga, ali da se mnogi ni toga nisu pridržavali.

Šef marketinga sarajevskog trgovačkog lanca "Drvopromet" Almin Hamzić tvrdi da su i prije donošenja novog zakona o trgovini poduzeli mjere na promjeni cijena, te da one idu u korist kupca. Ipak, u prodavnicama ovog lanca na nekim artiklima i dalje stoje cijene poput 6,82 KM.

U Ministarstvu trgovine FBiH naveli su da su inspekcije počele kontrolu trgovaca, te da je za zaokruživanje cijena predviđena kazna od 3.000 do 15.000 KM za firmu, od 400 do 2.000 KM za odgovornu osobu u preduzeću, a od 500 do 1.500 KM za fizičko lice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik