Vlada uskoro usvaja Nacrt zakona o zaštiti potrošača

Bez autora
Sep 19 2010

Kako je najavljeno, Vlada će u narednih deset dana usvojiti Nacrt zakona o zaštiti potrošača, koji je jedan od najvažnijih dokumenata za proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji. U nacrt tog zakona uneto je svih 15 najvažnijih direktiva Unije i taj akt, koji je rađen sa partnerima iz EU, biće jedan od najkvalitetnijih zakona o zaštiti potrošača u Evropi.Najveću novinu u zakonu predstavlja obaveza trgovaca i proizvođača da pre zaključenja ugovora o kupoprodaji ili primanju određenih usluga daju kompletnu informaciju, odnosno obaveštenje potrošaču o svim aspektima tog posla.

Vlada uskoro usvaja Nacrt zakona o zaštiti potrošačaKako je najavljeno, Vlada će u narednih deset dana usvojiti Nacrt zakona o zaštiti potrošača, koji je jedan od najvažnijih dokumenata za proces pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

U nacrt tog zakona uneto je svih 15 najvažnijih direktiva Unije i taj akt, koji je rađen sa partnerima iz EU, biće jedan od najkvalitetnijih zakona o zaštiti potrošača u Evropi.

Najveću novinu u zakonu predstavlja obaveza trgovaca i proizvođača da pre zaključenja ugovora o kupoprodaji ili primanju određenih usluga daju kompletnu informaciju, odnosno obaveštenje potrošaču o svim aspektima tog posla.

Više neće smeti da se dešava da potrošač ne zna sve elemente posla koji sklapa sa trgovcem ili proizvođačem. To će biti i dodatni motivacioni faktor za ukupnu privredu Srbije da se bori da bude još konkurentnija i da na potpuniji način ispunjava zahteve potrošača.

Srbija se opredelila za to da kombinuje dva modela koja su legitimna u Evropi i to za aktivni model državnih institucija i jakih organizacija potrošača kao nevladinog sektora.

Sa Narodnom bankom Srbije definisano je da tom materijom budu obuhvaćeni i potrošački krediti jer će NBS imati i poseban zakon koji će propisati obavezu da građani pre uzimanja kredita dobiju sve elemente ugovora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik