Za netačnu deklaraciju firme plaćaju i do tri miliona dinara

Bez autora
Oct 02 2010

Agencija za hemikalije nedavno je donela Pravilnik o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i reklamiranju hemikalije i određenog proizvoda, kao i spisak klasifikovanih supstanci, kojima je se domaća regulativa usklađuje sa propisima koji važe u Evropskoj uniji, a odgovornost za pravilno obeležavanje hemikalija koje nalaze u prodaji prebacuje se na proizvođača. Iako predstavnici hemijske industrije ističu da nova pravila znače dodatne troškove za njih, činjenica je da im je zakon ostavio dovoljno vremena za pripremu, ali i predvideo ne male kazne za one koji ubuduće ne budu pravilno obeležavali hemijske proizvode, što se ranije dešavalo u Srbiji. Zahvaljujući dovoljno dugom prelaznom periodu, od godinu odnosno pet godina, domaći prozivođači i uvoznici trebalo bi da imaju dovoljno vremena za usklađivanje novih propisa u oblasti hemikalija, tako da neće doći do poskupljenja proizvoda koja u sebi sadrže hemijske supstance...

Za netačnu deklaraciju firme plaćaju i do tri miliona dinaraAgencija za hemikalije nedavno je donela Pravilnik o klasifikaciji, pakovanju, obeležavanju i reklamiranju hemikalije i određenog proizvoda, kao i spisak klasifikovanih supstanci, kojima je se domaća regulativa usklađuje sa propisima koji važe u Evropskoj uniji, a odgovornost za pravilno obeležavanje hemikalija koje nalaze u prodaji prebacuje se na proizvođača.

Iako predstavnici hemijske industrije ističu da nova pravila znače dodatne troškove za njih, činjenica je da im je zakon ostavio dovoljno vremena za pripremu, ali i predvideo ne male kazne za one koji ubuduće ne budu pravilno obeležavali hemijske proizvode, što se ranije dešavalo u Srbiji.

- Zahvaljujući dovoljno dugom prelaznom periodu, od godinu odnosno pet godina, domaći prozivođači i uvoznici trebalo bi da imaju dovoljno vremena za usklađivanje novih propisa u oblasti hemikalija, tako da ne očekujem da će doći do poskupljenja proizvoda koja u sebi sadrže hemijske supstance, kaže za Danas Georg Grasl, predsednik kompanije Henkel u Srbiji.

Boris Žunjić iz Agencije za hemikalije kaže da je prema novim propisima, odgovornost za obeležavanje hemikalija na proizvođačima i uvoznicima, za razliku od prethodnih propisa kod kojih „obaveze i odgovornosti za klasifikaciju nisu bile precizno definisane, kao ni kriterijumi i tehnički detalji koji su neophodni za klasifikaciju hemikalija“.

- Proizvođači i uvoznici imaju vremena da usklade svoje poslovanje sa novim propisima, jer je predviđeni period usklađivanja za supstance do 1. oktobra naredne godine, a za smeše do 1. juna 2015. - kaže Žunjić. Prema njegovim rečima, ovako dug period dat je kako bi proizvođači i uvoznici hemikalija mogli da izvrše ponovnu klasifikaciju i obeležavanje hemikalija, a da to ne optereti značajno njihovo poslovanje. Globalno harmonizovan sistem klasifikacije, na kojem Ujedinjene nacije insistiraju od 2000. godine, trenutno važi u EU, Novom Zelandu, Japanu i Australiji, a u ostalim zemljama se intenzivno radi na njegovom uvođenju. Cilj je da hemikalije svuda u svetu budu klasifikovane i obeležene na isti način i da korisnici hemikalija dobiju iste informacije o sadržaju proizvoda na etiketi.

Spisak klasifikovanih supstanci sadrži nekoliko hiljada supstanci, a novina je i da se prilikom reklamiranja hemikalije moraju istaći njena opasna svojstva. Na etikatama proizvoda moraće da stoje različiti znakovi opasnosti, u zavisnosti koja hemikalija je u sastavu, a ambalaže će morati da budu obeležene na propisan način.

- U Zakonu o hemikalijama predviđena je novčana kazna od 1,5 do tri miliona dinara za nepoštovanje odredbi o klasifikaciji, pakovanju i obeležavanju hemikalija, a za privredni prestup u vezi sa ovim odredbama pravnom licu može uz izrečenu novčanu kaznu biti zabranjeno obavljanje određenom privrednom delatnošću do 10 godina - ukazuje Žunjić.

Prema Graslovim rečima, Henkel od ranije na proizvodima ima upozorenja za potrošače, koja do skoro nisu bila zahtevana lokalnim propisima.

- Imaćemo, ipak, minimalne izmene u obeležavanju hemikalija kako bismo uskladili proizvode sa novim globalno harmonizovanim sistemom za klasifikaciju i obeležavanje UN koji je takođe sadržan u pravilniku. Određene troškove doneće i promena spiska klasifikovanih supstanci, ali u ovom trenutku ne možemo da predvidimo njihovu visinu - kaže Grasl. On dodaje da su se dosadašnji propisi u Srbiji zasnivali na drugom osnovu, kao i da su sadržali drugačije parametre za klasifikovanje i obeležavanje proizvoda.

- Odgovornost za celokupan proces klasifikacije, pakovanja i obeležavanja proizvoda ranije nije bila precizno određena. Sada je ona jasno definisana i pripada proizvođačima i uvoznicima. Naše je očekivanje da će uvođenje reda u ovoj oblasti obezbediti sigurnije proizvode na tržištu, kao i jasno definisanu i potpuno kontrolisanu proizvodnju, uz svu potrebnu dokumentaciju - zaključuje Grasl.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik