Zahtev za vraćanje carinskih prodavnica

Bez autora
Oct 16 2012

U nekada popularnim komisionima kupovala se skuplja roba iz inostranstva, a danas bi to bila prilika da građani kupuju po znatno nižim cenama. Međutim, za sada je kupovina robe zaplenjene na carini omogućena samo pravnim licima. Krijumčarena obuća, odeća, pokućstvo i sva druga roba bez carinske dokumentacije završava u jednom od carinskih magacina. Neretko se prodaje po početnoj ceni koju je odredila carinska komisija, a koja je mnogo niža od tržišne, i to samo pravnim licima. Zaplenjenu robu kupuju vlasnici prodavnica koji je najčešće preprodaju, uz znatno veće marže ili ona završava na pijačnim tezgama, što znači da gubi i država jer se ne plaća PDV. U carinskim prodavnicama ne bi trebalo da kupuju samo pravna lica, odnosno, treba da kupuju i socijalno ugroženi potrošači i normalno svi potrošači. Zašto da meni neko osporava pravo da kupim nešto što je slobodno. Na taj način se otvara prostor onima koji su bliži carini, pravnim licima, da se enormno bogate.

Zahtev za vraćanje carinskih prodavnicaRobu zaplenjenu na carini mogu da kupe samo pravna lica koja je kasnije preprodaju po znatno višim cenama. Ovim putem se otvara prostor za enormno bogaćenje pojedinaca, poručuju iz Nacionalne organizacije potrošača.

U nekada popularnim komisionima kupovala se skuplja roba iz inostranstva, a danas bi to bila prilika da građani kupuju po znatno nižim cenama. Međutim, za sada je kupovina robe zaplenjene na carini omogućena samo pravnim licima.

Krijumčarena obuća, odeća, pokućstvo i sva druga roba bez carinske dokumentacije završava u jednom od carinskih magacina.

Neretko se prodaje po početnoj ceni koju je odredila carinska komisija, a koja je mnogo niža od tržišne, i to samo pravnim licima.

"Kod robe koja je kupljena kod nas, kupac je dužan da plati porez. Novac mora da uplati sa svog računa na račun Uprave carina, Carinarnice u Beogradu, tako da on ne može da ne plati porez. Gde će on dalje sa tom robom i po kojim cenama će je dalje izložiti, to jednostavno nije bitno. Nama je bitno da se pun iznos cene koja je izlicitirana uplati", rekao je Božidar Đurić iz Uprave carina.

Zaplenjenu robu kupuju vlasnici prodavnica koji je najčešće preprodaju, uz znatno veće marže ili ona završava na pijačnim tezgama, što znači da gubi i država jer se ne plaća PDV.

"U carinskim prodavnicama ne bi trebalo da kupuju samo pravna lica, odnosno, treba da kupuju i socijalno ugroženi potrošači i normalno svi potrošači. Zašto da meni neko osporava pravo da kupim nešto što je slobodno. Na taj način se otvara prostor onima koji su bliži carini, pravnim licima, da se enormno bogate", navodi Goran Papović iz Nacionalane organizacije potrašača Srbije.

Podsećajući da carinske radnike plaćaju i fizička, a ne samo pravna lica, iz Nacionalne organizacije potrošača najavljuju da će inicirati da se vrate carinske prodavnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik