Aerodrom Ljubljana ulaže čak 18 puta manje od Zračne luke Zagreb

Bez autora
Mar 11 2012

Dok će francuski konzorcij u zagrebačku zračnu luku investirati 236 milijuna eura, Aerodrom Ljubljana uložit će 18 puta manje – 13,1 milijuna eura. Tako slovenske Finance uspoređuju kakva je razlika između Zagreba i Ljubljane - iz aviona. Iako objavljen za vrijeme štrajka Croatia Airlinesa, članak sugerira da je u Hrvatskoj stanje u zračnom biznisu znatno bolje nego u Sloveniji. Navodi se procvat aerodroma oko Slovenije: u Zagrebu, Veneciji i Trevisu broj putnika lani je narastao sedam posto, u Trstu 18 posto, a u Rijeci čak 28 posto. Broj putnika povećao se u svim europskim metropolama, izuzev slovenske i slovačke. Na Aerodromu Ljubljana su odgovornost za to prebacili na Adria Airways, koji smanjuje broj linija. Slične probleme imaju i drugi nacionalni prijevoznici, pa aerodromi unatoč tome privlače sve više putnika.

Aerodrom Ljubljana ulaže čak 18 puta manje od Zračne luke ZagrebDok će francuski konzorcij u zagrebačku zračnu luku investirati 236 milijuna eura, Aerodrom Ljubljana uložit će 18 puta manje – 13,1 milijuna eura.

Tako slovenske Finance uspoređuju kakva je razlika između Zagreba i Ljubljane - iz aviona. Iako objavljen za vrijeme štrajka Croatia Airlinesa, članak sugerira da je u Hrvatskoj stanje u zračnom biznisu znatno bolje nego u Sloveniji.

Navodi se procvat aerodroma oko Slovenije: u Zagrebu, Veneciji i Trevisu broj putnika lani je narastao sedam posto, u Trstu 18 posto, a u Rijeci čak 28 posto. Broj putnika povećao se u svim europskim metropolama, izuzev slovenske i slovačke. Na Aerodromu Ljubljana su odgovornost za to prebacili na Adria Airways, koji smanjuje broj linija. Slične probleme imaju i drugi nacionalni prijevoznici, pa aerodromi unatoč tome privlače sve više putnika.

Finance uspoređuju teškoće Croatia Airlinesa i Adria Airwaysa, i ustanovljavaju slične gubitke u prošloj godini – 10 milijuna eura u hrvatskoj, i milijun eura više u slovenskoj kompaniji. Croatia je u 2010. dobila oko 37 milijuna eura potpora od države, a Adria je lani trebala 50 milijuna eura dokapitalizacije da bi izbjegla stečaj. Poznavatelji tvrde da će novu dokapitalizacijsku injekciju trebati najkasnije za dvije godine.

Oba prijevoznika imaju visoke cijene karata, ali Croatia povećava opseg poslovanja, dok ga Adria smanjuje. Finance opisuje davanje zagrebačke zračne luke u koncesiju francuskom konzorciju ZAIC koji će financirati izgradnju novog putničkog terminala i žale što Sloveniji još nije uspjelo pronaći novac za sličnu namjenu u inozemstvu. Navode se ambicije ZAIC-a da od Zagrebačke zračne luke napravi regionalno čvorište, da poveća broj putnika za tri do pet puta, povećaju broj europskih letova i uvedu nove linije sa Sjevernom Amerikom. Upozorava se i na ulaganja Gruppo Save, koja u razvoj i infrastrukturu Sloveniji susjednih aerodroma u Veneciji i Trevisu ulaže 120 milijuna eura.

Finance zaključuju da aerodromi oko Slovenije zbog velikog broja linija I prekooceanskih veza postaju za Slovence sve privlačniji, a ljubljanski Brnik sve više postaje seoski aerodrom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik