Aranžmani za praznike uglavnom rasprodati

Bez autora
Apr 04 2024

Prvu nedelju maja će, zbog spojenih prvomajskih i uskršnjih praznika, mnogi iskoristiti da otputuju.

Turističke agencije su već odavno oglasile ova uskršnja putovanja koja su, kako saznajemo, mahom rasprodata. Ove godine je i zbog prolećnog raspusta bilo lakše organizovati se i isplanirati kraći odmor, mada ubrzo stiže i letnja sezona za koju je već počela prodaja aranžmana. U turističkim agencijama kažu da je potražnja veća nego prošle godine, ali ne baš toliko koliko se ovih dana spekuliše u medijima.

– Prodaja je bolja nego prošle godine, ima dosta rezervacija, najviše za evropske gradove. Možemo već sada reći da je prodaja ovih prolećnih putovanja za oko 10 odsto veća nego prošle godine. Najveća potražnja je za destinacijama u zemljama u regionu, što je i razumljivo s obzirom na to da je blizu, da ima dosta sadržaja i da se lako organizovati – kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

On dodaje da su aranžmani po Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji već rasprodati. Cena odmora u Republici Srpskoj ide od 70 do 120 evra za boravak od tri do pet dana sa uračunatim autobuskim prevozom. Ostali aranžmani sa autobuskim prevozom idu od 100 do 220 evra za boravak od sedam dana.

– Kada je reč o putovanjima koja uključuju avionski prevoz, putnicima je zanimljiv jug Španije, Barselona, Valensija, Malaga, a krenuli su i čarter-letovi za Egipat. Ovih dana, a i u ovo doba godine, kako je to i kod nas postala praksa, posebno su interesantna putovanja u evropske gradove, a cene se kreću od 380 do 750, pa i 800 evra po osobi u zavisnosti od broja dana i destinacije. Prema sadašnjoj računici, putovanja su u odnosu na prošlu godinu skuplja za 10 odsto kada je reč o autobuskom prevozu i do 20 odsto za aranžmane u kojima je uračunat prevoz avionom – kaže naš sagovornik iz Jute.

Domaće agencije uglavnom ne nude aranžmane po Srbiji, jer putnici to uglavnom sami organizuju i rezervišu, ali većina će i ove godine uskršnje i prvomajske praznike provesti u Srbiji. Na Zlatiboru, kažu, od 1. maja očekuju čak dve smene turista. Na ovoj planini u privatnom smeštaju ima 35.000 ležajeva, a ukupno 50.000 ležajeva i sasvim su sigurni da će sve biti popunjeno.

– Prodaja je krenula nešto ranije ove godine, ali za razliku od prethodne, Uskrs stiže posle 1. maja i dovoljno je prazničnih dana da se organizuje lep odmor. Cene će biti iste kao i prošle godine, možda čak i za nijansu niže – kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Jedno od najposećenijih mesta svakog proleća – Vrnjačka Banja –takođe je popunjena. Za sada je rasprodat smeštaj u hotelima, a mesta još, kako saznajemo, ima u privatnom smeštaju. Cene se neće menjati i uglavnom su iste kao i prošle godine.

Većina banja u Srbiji šalje istu poruku – da je oko prvomajskih praznika teško naći slobodno mesto. Isti slučaj je u Ribarskoj Banji, u kojoj je boravak po danu između 7.000 i 8.000 dinara, ali u tu cenu je uključen pun pansion, pregledi lekara i četiri terapije. Radica Dejanović, rukovodilac prijemne službe, kaže da je u Ribarskoj Banji trenutno bez slobodnih mesta i tako je uglavnom do praznika početkom maja.

Spremni cenovnici i popusti

Hoteli i vlasnici smeštaja na Zlatiboru već su pripremili praznične pakete i popuste za one koji će se odmarati tokom praznika na ovoj planini. Hotel „Zlatibor mauntin rizort i spa” sa pet zvezdica tako nudi za dve osobe noćenje s doručkom od 164 do 218 evra, dok ista usluga u apartmanu staje od 469 do 538 evra. Ista usluga u „Grand hotelu Tornik” je 170 evra, a u apartmanu 270 evra, s tim što je reč o polupansionu i uz korišćenje spa i velnes usluga. Noćenje s doručkom po osobi u hotelu „Zlatibor Mona” je 11.100 dinara, a u apartmanu od 18.220 do 20.900 dinara. U ovom hotelu je istaknuta i praznična nedelja sa 10 odsto nižim cenama za tri noćenja ili 20 odsto popusta za pet noćenja, a za decu do sedam godina boravak je besplatan. Cena noćenja u hotelu „Palisad” je od 5.400 do 8.400 dinara. Cene apartmana su takođe prilagođene praznicima i odobravaju se popusti, tako da je jednosoban apartman 84, za dve 104, za tri 124, a za četiri osobe 144 evra. Veći apartmani su nešto skuplji jer su vlasnici apartmana izgleda odlučili da za praznike ipak zarade više, pa su cene formirane po broju osoba koje borave u njima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik