Auto-kamp i motel šansa za procvat turizma u opštini Jezero

Bez autora
Mar 26 2023

Opština Jezero od davnina je bilo mjesto svojevrsne ljepote u kojem je svoje utočište nalazila i drevna kraljica Teuta a kako bi ovaj kraj, koji je priroda bogato nagradila oslikavši ga najljepšim nijansama, postao raj za odmor u planu su brojni projekti koji imaju cilj da masovnije privuku goste iz zemlje i svijeta.

Iako po površini mala, ova opština koja je smještena na jugozapadu Srpske, turistima nudi avanturu na svakom ćošku, ali i izobilje mira za sve one čija duša to traži. Ugnijezdilo se na raskrsnici između Šipova, Mrkonjić Grada i Jajca, na samom ušću rijeke Plive u istoimeno jezero, a čist vazduh, rafting, flajfišing, planinarenje, kajak, rafting i kanu, paraglajding, lov i ribolov, te vrhunska domaća gastro ponuda kombinovana sa seoskim i kreativnim turizmom samo su dio potencijala zahvaljujući kojima uz sistemski, planski i dugoročni pristup Jezero može postati pravi mali turistički raj na zemlji.

Tvrdi to načelnica ove opštine Snežana Ružičić, koja za “Glas” govori o projektima uz pomoć kojih planiraju poboljšati turističke potencijale.

- Izgradnja auto-kampa je prvi i već tražimo sredstva za finansiranje istog. U toku su i pregovori s investitorom za gradnju motela kako bi se povećali smještajni kapaciteti koji nisu na zavidnom nivou, jer trenutno imamo nekoliko registrovanih seoskih domaćinstava s ukupno pedesetak kreveta. Jedan od, takođe, zanimljivih i turistički atraktivnih projekata jeste “Izvori kraljice Teute”, koji je u fazi izrade i za čiju realizaciju tražimo investitore - navela je Ružičićeva i dodala da planiraju izgraditi bungalove i turistički kompleks na jezeru Đol, obogatiti ugostiteljsku ponudu ali i razviti lovni turizam.

Ružičićeva navodi da je u planu i pokretanje agrarnog turizma, proizvodnja organske hrane, otvaranje turističkog info-biroa, ali i moguća izgradnja kompleksa za kožne bolesti na jezeru Đol, koje je prepoznatljivo po svojoj ljekovitosti.

- Jedan od značajnijih projekata koji će biti dugoročan jeste otkupljivanje napuštenih gazdinstava na selu koje bi dodijelili mladim bračnim parovima - istakla je ona.

Lani su imali primjetan rast broja posjetilaca u odnosu na prethodne godine, kako domaćih tako i stranih, a ozbiljna prepreka daljem razvoju, prema riječima Ružičićeve je nepostojanje turističke organizacije.

- Rad organizacije iziskuje troškove s kojima sada, kao mala i izrazito nerazvijena opština, nismo u mogućnosti da se izborimo. Samim tim onemogućen nam je uvid u broj ostvarenih boravišnih prijava i taksi turista. Nastojimo se organizovati unutar opštinskih službi kako bi bar djelimično odgovorili zahtjevima posebno tokom ljeta kada je broj gostiju u porastu. Cilj nam je pronaći novac za finansiranje turističke organizacije koja bi u značajnoj mjeri uticala na razvoj turizma i pružanje usluga - kategorična je Ružičićeva.

Načelnica ove male opštine, koja je dom za oko 1.100 stanovnika, kaže da im je neophodna podrška resornog ministarstva i Turističke organizacije RS kako bi Jezero bilo prepoznatljivije na turističkoj mapi Srpske.

- Naša opština trebalo bi da bude uvrštena u Strategiju razvoja turizma Srpske kao jedna od prioritetnih destinacija netaknute prirode. Razloga za takav poduhvat je mnogo jer osim zelenila, predivnih predjela i obilja vodenih tokova, ovaj kraj je jedno od najvećih staništa štiglića u Evropi, a kod nas raste i rijetka biljka iđirot - kaže Ružičićeva.

Zlato i Mars

Snežana Ružičić kaže da su se kao posebne teme na polju promocije Jezera, razvoja turizma i privlačenja gostiju posljednjih godina izdvojili događaji Krater Jezero na Marsu i nedavna priča o “zlatnoj groznici”.

- Oba događaja su i te kako zainteresovala javnost i omogućila da se za našu opštinu čuje i izvan granica Srpske. Čuvši za ove vijesti, sigurna sam da su mnogi ljudi iz znatiželje pogledali gdje se Jezero nalazi - rekla je Ružičićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik