Avioprevoznici očekuju 3,3 milijarde putnika u 2014. godini

Bez autora
Feb 15 2011

Svetski avioprevoznici očekuju da će prevesti 3,3 milijarde putnika u 2014. godini, 31 odsto više nego 2009, kada je prihvaćeno 2,5 miliajardi putnika, saopštilo je danas Udruženje međunarodniha avioprevoznika (IATA), naglašavjući da će broj putnika najviše porasti na kineskim linijama, gde se očekuje visoka stopa rasta.Globalni prevoznici procenju da će doći od snažnog oporavka avioprevoznika posle oštrog pada svetske privrede u 2009, naročito u Aziji, koja izlazi iz recesije, prenele su agencije.IATA je upozorila da se efekti globalne recesije još osećaju u jednom broju privreda...

Avioprevoznici očekuju 3,3 milijarde putnika u 2014. godiniSvetski avioprevoznici očekuju da će prevesti 3,3 milijarde putnika u 2014. godini, 31 odsto više nego 2009, kada je prihvaćeno 2,5 miliajardi putnika, saopštilo je danas Udruženje međunarodniha avioprevoznika (IATA), naglašavjući da će broj putnika najviše porasti na kineskim linijama, gde se očekuje visoka stopa rasta.

Globalni prevoznici procenju da će doći od snažnog oporavka avioprevoznika posle oštrog pada svetske privrede u 2009, naročito u Aziji, koja izlazi iz recesije, prenele su agencije.IATA je upozorila da se efekti globalne recesije još osećaju u jednom broju privreda.

Generalni diektor IATA Đovani Bizinjani izjavio je da će se "oblaci globalne privredne recesije još zadržati jedno određeno vreme nad delovima industrije." IATA je objavila da će naveći doprinos rastu dati Kina, na čijim će se linijama broj putnika povećati za 214 miliona, u odnosu na 800 miliona novih putnika u peridou od 2009. do 2014. godine.

U decembru IATA je izmenila procenu zarade ukupnog avionskog prevoza na 9,1 milijardu dolara ove godine, u odnosu na raniju prognozu 5,3 milijarde dolara. Prošle godine profit industrije bio je 15,1 milijardu dolara, u poređenju sa septebarskim predviđanjem 8,9 milijardi dolara, i u donosu na gubitak ukupne indsutrije putovanja od 9,9 milijardi dolara u 2009. Svetski avioprevoznici nastaviće da posluju sa profitom ove i naredne godine zbog oživljavanja tržišta i boljeg korišćenja kapaciteta, procenjuje IATA.

Avioprevoz je, ipak još ranjiv i jedva pokriva troškove poslovanja, tako da svaki poremećaj na tržištu može negativno da utiče na rad posle izvesnog oporavka u 2010, kazao je Bizinjani, upozoravajući na povećanje taksi na letovima u Evropi.

On je naveo da će povećanje poreza u Nemackoj, Austriji i Britaniji uticati na rast troškova putovanja izmedu tri i pet odsto, dovoljno da umanji očekivani oporavak industrije.

IATA, među čijih se 230 članica nalaze "Lufthanza" i "Singapur erlajnz", je objavila da je obim redovnog vazdušnog prevoza putnika povećan 8,2 odsto prošle godine i da je transport tereta povećan za više od petine, što je dobar signal globalnog privrednog oporavka.

Loše vreme u Evropi i Severnoj Americi uticali su na pad potražnje avionskog prevoza krajem minule godine, upozorila je IATA, naglašavajući da je potraznja za putničkim i teretnim prevozom nadmašila nivo zabeležen pre recesije.

Izvršni direktor Bizinjani izjavio je da svetska privreda napreduje, posle nezapamćenog pada tražnje avionskog prevoza u 2009. Avioprevoznici su okončali prošlu godinu s nešto boljim rezultatima u odnosu na obim prevoza 2008, ali je profitna margina povećana svega 2,7 odsto.

Potražnja za vazdušnim prevozom tereta, kao glavnim pokazateljem kretanja svetske trgovine, bila je 6,7 odsto veća u decembru nego u istom mesecu prethodne godine, nakon rasta od 5,4 procenata u novembru, a u čitavoj prošloj godini je skočila 20,6 odsto.

Prevoznici u azijsko-pacifičkom regionu, koje predvode Kina i Indija, zabeležili su u decembru 2010. rast potražnje od devet odsto na godišnjem nivou, upozoravajući da bi naredne mesece mogla obeležiti neizvesnost oko cena nafte.
Ranija predviđanja da će profit avioprevoznika u ovoj godni dostići 9,1 milijardu dolara, bila su zasnovana na podatku da će barel nafte koštati 84 dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik