Balkanski paket aranžman

Bez autora
Oct 21 2012

Zemlje Balkana, čini se, najbolje sarađuju u oblasti turizma. Prave se aranžmani koji u desetak dana predviđaju obilazak šest država. Balkanska asocijacija turističkih agencija postoji skoro tri godine, a ove jeseni priključile su joj se i kolege iz Albanije. Turisti iz dalekih, prekomorskih zemalja, neće doći u naš region da bi obišli samo jednu državu. Oni hoće balkanski paket aranžman. Balkansku asocijaciju turističkih agencija za sada čini šest država, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Uskoro bi trebalo da im se pridruže agencije iz Bugarske i Rumunije. Agenti najavljuju zajedničke nastupe i na sajmovima turizma, što će svim državama smanjiti troškove.

Balkanski paket aranžmanBalkanska asocijacija turističkih agencija postoji skoro tri godine, a ove jeseni priključile su joj se i kolege iz Albanije. Nećemo od naše istorije i kulture da pravimo svađu nego novac, poručuju iz Balkanske asocijacije hotelijera i ugostitelja.

Zemlje Balkana, čini se, najbolje sarađuju u oblasti turizma. Prave se aranžmani koji u desetak dana predviđaju obilazak šest država. Balkanska asocijacija turističkih agencija postoji skoro tri godine, a ove jeseni priključile su joj se i kolege iz Albanije.

Turisti iz dalekih, prekomorskih zemalja, neće doći u naš region da bi obišli samo jednu državu. Oni hoće balkanski paket aranžman.

"Mi ćemo saradnjom obogatiti ponudu i povećati konkurentnost. Savremeni turista ne ostaje dugo na istom mestu. On želi raznolikost. Naš region ima bogato kulturno-istorijsko nasleđe i tradiciju", kaže Aldo Bunči, ministar turizma Albanije.

Balkansku asocijaciju turističkih agencija za sada čini šest država, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Uskoro bi trebalo da im se pridruže agencije iz Bugarske i Rumunije.

"Naš moto je da u asocijaciji nema politike. Mi nećemo od naše istorije i kulture da pravimo svađu nego novac", rekao je Dončo Taneski iz Balkanske asocijacije hotelijera i ugostitelja.

Agenti najavljuju zajedničke nastupe i na sajmovima turizma, što će svim državama smanjiti troškove.

"Što znači da mi sada u Kini, Indoneziji, Koreji, Japanu možemo da nastupimo kao region, na zajedničkom štandu da predstavimo naš zajednički turistički proizvod", kaže Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Nijedna zemlja ne može da se razvija sama. Potrebna je saradnja, pre svega sa komšijama, pa i turistički radnici Balkana već uveliko rade zajedno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik